Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών

Η σύγκρουση του φοιτητικού κινήματος με τις κυβερνητικές αποφάσεις κλιμακώνεται πλέον ακόμα περισσότερο, μετά την κατάθεση του νέου νόμου-πλαισίου στη βουλή. Η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τη γενικευμένη αναταραχή στο χώρο της παιδείας, για τις 300 και πλέον σχολές που βρίσκονται υπό κατάληψη, τα μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να καταθέσει το νέο νόμο-πλαίσιο για ψήφιση στη βουλή. Με περίσσεια αλλαζονεία, η κυβέρνηση δηλώνει ότι ο διάλογος τελείωσε και η κοινωνία είναι πλέον ώριμη να δεχτεί τις μεταρρυθμίσεις. Η αλήθεια είναι πως το φοιτητικό κίνημα δε συμμετείχε ποτέ σε κανέναν διάλογο μαζί τους, γιατί διάλεξε απ’ την αρχή το δρόμο της ολικής ρήξης, δεν ήταν δυνατόν να διαπραγματευτούμε τα κεκτημένα μας. Το κίνημα απαντάει με τη δράση του, με τις καταλήψεις, με τις μαζικότατες πορείες(με αποκορύφωμα την πανελλαδική πορεία της περασμένης Πέμπτης) μπροστά στις οποίες το μόνο που έχει να αντιτάξει η κυβέρνηση είναι η καταστολή. Τολμούν και μιλούν ακόμη για μειοψηφίες, ενώ οι περισσότερες σχολές είναι κατηλειμμένες, επιλέγουν τη μετωπική σύγκρουση και οφείλουμε να απαντήσουμε με την κλιμάκωση και τη συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την τελική νίκη.

Ο νέος νόμος-πλαίσιο έρχεται να επιφέρει εντατικοποίηση του ρυθμού των σπουδών μας. Προβλέπει αποπομπή από το φοιτητικό σώμα μετά από 2ν έτη σπουδών. Αλυσίδες μαθημάτων, δηλαδή δεν θα ‘χεις το δικαίωμα να δώσεις κάποιο μάθημα αν δεν έχεις περάσει μάθημα κατώτερου εξαμήνου το οποίο συνδέεται με αυτό. Επίσης, ορίζεται αυστηρά ότι οι εξεταστικές περίοδοι είναι 3, καταργούνται οι πτυχιακές εξετάσεις. Η εντατικοποίηση του ρυθμού των σπουδών στοχεύει στη συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου μας και της συνδικαλιστικής δράσης μέσα και έξω απ’ το πανεπιστήμιο. Σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων, ορίζεται η διάρκεια του εξαμήνου αυστηρά σε 13 εβδομάδες, αν δεν συμπληρωθούν το εξάμηνο χάνεται. Επίσης εισάγεται μάνατζερ στα πανεπιστήμια, ο οποίος έχει βαφτιστεί γραμματέας, και είναι υπεύθυνος για οικονομικά κυρίως θέματα. Αυτό σε συνδυασμό με το τετραετές αναπτυξιακό πλάνο που θα συντάσσει κάθε ίδρυμα, οδηγεί στην επιχειρηματικοποίηση των πανεπιστημίων. Τέλος, επιχειρείται με το νέο νόμο-πλαίσιο ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας του ασύλου. Το άσυλο θα προστατεύει πλέον μόνο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και μόνο σε χώρους εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου. Η άρση του θα γίνεται πλέον με απλή πλειοψηφία του πρυτανικού συμβουλίου. Το άσυλο έχει καταγραφεί στη συνείδηση της κοινωνίας ως χώρος όπου καταφεύγουν κοινωνικά κινήματα για να προστατεύονται από την κρατική καταστολή. Κατοχυρώθηκε από τους κοινωνικούς αγώνες και δε θεσμοθετήθηκε για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Όλα τα παραπάνω μέτρα εντάσσονται στη μεθοδευμένη επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του χώρου της εκπαίδευσης, αποτελούν μέρος της γενικευμένης επίθεσης στα κοινωνικά κεκτημένα και έχουν στόχο τη φίμωση κάθε φωνής αντίθετης απ’ αυτήν της κυρίαρχης ιδεολογίας, με την κατάργηση του ασύλου, και τη δημιουργία εργαζομένων πειθήνιων και υποταγμένων, χωρίς την ικανότητα να μπορούν να διεκδικήσουν.

Μιά πρώτη απάντηση για το ποιά θα είναι η συνέχεια του φοιτητικού κινήματος δόθηκε την περασμένη Πέμπτη στην πανελλαδική πορεία στην Αθήνα. Ήταν η μεγαλύτερη πορεία από την αρχή των κινητοποιήσεων, αφού συγκέντρωσε γύρω στις 30.000 κόσμο. Δεν υπάρχει πλέον άλλος δρόμος απ’ αυτόν της κλιμάκωσης και συνέχισης μέχρι τη νίκη. Μπροστά σε αυτήν τη μαζικότατη πορεία, το κράτος επέλεξε την καταστολή για να τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα. Δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ ακολουθούσαν την πορεία μέχρι το Πολυτεχνείο, όπου έριξαν πάρα πολλά δακρυγόνα μέσα στο χώρο του ασύλου. Θέλησαν να δείξουν μ’ αυτόν τον τρόπο ποια θα είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών κινημάτων από ‘δω και πέρα, με τις νέες ρυθμίσεις για το άσυλο. Εδώ πρέπει να δούμε και την ολιγωρία από μεριά μας στην περιφρούρηση του ασύλου, αφού δεν έγινε αυτό που είχε γίνει στην προηγούμενη πανελλαδική πορεία, όπου είχε μείνει πολύς κόσμος έξω απ’ το χώρο για να εμποδίσει τη δράση των κατασταλτικών δυνάμεων.

Μπροστά στη Βουλή είχαν στηθεί ως συνήθως δυνάμεις καταστολής για να εμποδίσουν την πορεία. Έγιναν και πάλι συγκρούσεις, αφού το φοιτητικό κίνημα έχει επιλέξει την πολιτική βία στο δρόμο ως μέσο πάλης, αμφισβητώντας έμπρακτα την αστική νομιμότητα. Στην προσπάθεια ενός συναδέλφου μας να προστατέψει το μπλοκ από την επίθεση της αστυνομίας, συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από τα ΜΑΤ. Βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο κρατούμενος και έχει 4 κατηγορίες, ένα κακούργημα και τρία πλημμελήματα. Αργότερα και μετά το τέλος της πορείας έγινε πορεία αλληλεγγύης στον συλληφθέντα φοιτητή στην αστυνομική διεύθυνση, η οποία χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής απρόκλητα και διαλύθηκε. Εκεί συνέλαβαν ακόμη έναν συνάδελφό μας, ο οποίος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Μπροστά στην κρατική καταστολή, το κίνημα θα απαντήσει με την κλιμάκωση του αγώνα και την έμπρακτη αλληλεγγύη στους διωκόμενους φοιτητές.

Συνεχιζόμενη είναι και η προσπάθεια από τα ΜΜΕ της ποινικοποίησης ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου, αφού μιλάνε συνεχώς για κουκουλοφόρους και αντιεξουσιαστές που παρεισφρύουν στις πορείες, σαν να είναι κάτι εξωκοινωνικό και εξωφοιτητικό. Ο συνάδελφος που συνελήφθη στις συγκρούσεις μπροστα στη Βουλή ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο, είναι γνωστός στα Γιάννενα για τη συνδικαλιστική δράση του και συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος.

Τέλος, θα πρέπει να προχωρήσουμε και να κοινωνικοποιήσουμε τον αγώνα μας έξω απ’ τα όρια του πανεπιστημίου. Ήδη έχουν παρθεί αποφάσεις για δράσεις έξω απ’ το πανεπιστήμιο, όπως μοίρασμα κειμένων σε σχολεία, εργοστάσια και άλλους χώρους, κλείσιμο δρόμων με σκοπό την πληροφόρηση της κοινωνίας για τον αγώνα μας από εμάς τους ίδιους, μην αφήνοντας την πληροφόρηση μονοπώλιο στα χέρια των ΜΜΕ. Να στηρίξουμε όλοι τέτοιες δράσεις και οργανώνοντας μέσα στα συντονιστικά και έμπρακτα συμμετέχοντας.

-Η αντίσταση στη γενικευμένη επίθεση κράτους-κεφαλαίου περνάει μέσα από την υπεράσπιση των κοινωνικών κεκτημένων.

-Συνεχίζουμε μαζικά,δυναμικά,αδιαμεσολάβητα.

-Αλληλεγγύη στον συλληφθέντα φοιτητή και σ’ όλους τους διωκόμενους φοιτητές.

-ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΦΟΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών πραγματοποιεί ανοιχτές

Συνελεύσεις κάθε Σάββατο στις 5.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Προκατ.

 

Η συνέχιση και εξέλιξη του αγώνα είναι μονόδρομος

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών

Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση απειλούν ακόμη την εκπαίδευση και τα κοινωνικά μας κεκτημένα. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο και η συνέχιση του αγώνα είναι απαραίτητη. Ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ αποχωρώντας από τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης αφαιρεί από την κυβέρνηση το “πλεονέκτημα” των 180 ψήφων που θα μπορούσε να έχει, αυτό δε σημαίνει ότι το άρθρο 16 δε θα αναθεωρηθεί στην επόμενη βουλή. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε λόγω τέτοιων κινήσεων μέσα στη βουλή, οι οποίες ουσιαστικά δε διασφαλίζουν τίποτα. Άλλωστε μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν απερίφραστα υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. Όσον αφορά τώρα το νέο νόμο-πλαίσιο, η κυβέρνηση δε χρειάζεται τη συγκατάθεση κανενός άλλου και δείχνει αποφασισμένη να τον κάνει πραγματικότητα. Το κίνημα δε θα παίξει στο παιχνίδι των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, δε θα αναμιχθεί στα μικροπολιτικά τους συμφέροντα, πρέπει να συνεχίσει δυναμικά ώστε να αποσυρθεί ο νέος νόμος πλαίσιο και να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16.

Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος έχει ως τώρα οριστεί κυρίως από το τετράπτυχο “συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις-συγκρούσεις”. Αντιλαμβανόμαστε πια ότι το κίνημα πρέπει να ξεπεράσει τη λογική αυτή και να προχωρήσει σε πολύμορφες δράσεις (όπως ήταν το κρέμασμα πανό στο εργατικό κέντρο), να αναλάβει την πληροφόρηση της υπόλοιπης κοινωνίας για τον αγώνα του, μην αφήνοντας την «αποκλειστικότητα» αυτή στα αστικά ΜΜΕ. Τα αστικά ΜΜΕ χρησιμοποιούνται από το κράτος και το κεφάλαιο και επιχειρείται μέσα από αυτά μία μεθοδευμένη πολεμική ενάντια στο κίνημα. Έτσι, δεν μπορεί να επαφίεται η πληροφόρηση-επικοινωνία σε “καλοθελητές”, είναι δικιά μας ευθύνη και υποχρέωση.

Πέραν αυτού, πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για την κοινωνικοποίηση του αγώνα. Αν και η ανάγκη αυτή είχε διαφανεί από το Μάη-Ιούνη ως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καταφέρει να συνδέσουμε το φοιτητικό κίνημα με άλλους κοινωνικούς χώρους, δεν έχουμε καταφέρει ουσιαστικά να ξεπεράσουμε τα στενά όρια του πανεπιστημίου.

Το κίνημα αντιμετωπίζει όμως και προβλήματα στην οργάνωσή του και αυτό γιατί όταν μιλάμε για ένα κίνημα αμεσοδημοκρατικό, με συμμετοχή όλων και ισότητα στη λήψη αποφάσεων, αυτό μεταφράζεται στρεβλά από συνιστώσες του κινήματος. Και αναφερόμαστε στη στάση της ΕΑΑΚ μέσα στο κίνημα, που προσπαθεί να συνδέσει την αμεσοδημοκρατία με την πολιτική ηγεμονία. Οι δύο έννοιες είναι από τη φύση τους ασύνδετες και αντίθετες. Πολιτική ηγεμονία είναι η επιβολή των θέσεων και των αποφάσεων μιας πολιτικής δύναμης στις άλλες, ή σε μη οργανωμένους αλλά συμμετέχοντες σε έναν κοινό αγώνα, όταν αυτή η πολιτική δύναμη έχει τους συσχετισμούς να το κάνει. Αντιθέτως η αμεσοδημοκρατία σημαίνει διάλογος-σύνθεση-ομοφωνία, και σε μια τέτοια διαδικασία συμμετέχουν όλοι οι αγωνιζόμενοι. Όταν λοιπόν σε μια γενική συνέλευση του σ.φ. (η οποία από την ΕΑΑΚ θεωρείται αμεσοδημοκρατική) εκφράζεται η θέση “δε μπορώ να ξεπεράσω το σχήμα μου” για ποια συνδιαμόρφωση και αμεσοδημοκρατία μιλάμε. Η συμμετοχή όλων των αγωνιζόμενων στη λήψη αποφάσεων λοιπόν δεν επιτυγχάνεται μέσα από τη γενική συνέλευση, γι’ αυτό προκύπτει η ανάγκη ύπαρξης ενός συντονιστικού αγώνα, ουσιαστικού, με πολιτικό λόγο, στο οποίο όλοι ισότιμα, συνδιαμορφώνοντας θα μπορούν να αποφασίζουν για τον αγώνα τους.

Παρ’ όλ’ αυτά, το κίνημα παρουσιάζει συνεχώς μία εξέλιξη και αυτό φάνηκε στην Αθήνα στις 8/2, όταν κάποιοι φοιτητές μετά το τέλος της πορείας και αφού αυτή γυρνούσε προς το Πολυτεχνείο αποφάσισαν να περιφρουρήσουν το άσυλο οι ίδιοι μένοντας έξω από τον προαύλιο χώρο. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ ακολούθησαν την πορεία προς το Πολυτεχνείο σύμφωνα με τη συνήθη τακτική τους, προσπαθώντας να δημιουργήσουν επεισόδια που θα πλήξουν την εικόνα του ασύλου μέσω των ΜΜΕ. Η παρουσία όμως των φοιτητών εκεί τους εμπόδισε να καταπατήσουν ξανά το άσυλο και να προκαλέσουν σύρραξη.

Στην ίδια πορεία όμως αντιληφθήκαμε πως το κίνημα δεν έχει κατακτήσει το να δρα σύμφωνα με αυτά που αποφασίζει το ίδιο, σύμφωνα με αυτά που αποφασίζονται από τα κάτω. Είδαμε σε δράση τους φοιτητοπατέρες να αποφασίζουν για τους φοιτητές στον δρόμο χωρίς αυτούς. Να σταματούν την πορεία λίγο πριν τις αστυνομικές δυνάμεις, να “απαγορεύουν” τη σύγκρουση. Να κρατάνε το μπλοκ σύγκρουσης αποκομμένο από το υπόλοιπο σώμα της πορείας και ακινητοποιημένο για αρκετά λεπτά έτσι ώστε να δείχνει κάτι ξένο και φανατισμένο εναντίον της αστυνομίας. Το φοιτητικό κίνημα δεν πρέπει να άγεται και να φέρεται από φοιτητοπατέρες, πρέπει να τους ξεπεράσει, να τους αφαιρέσει το ρόλο τους.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών πραγματοποιεί

ανοιχτές συνελεύσεις κάθε Σάββατο στις 17:00 στο αμφιθέατρο προκάτ

 

Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών

Ο αγώνας να γίνει κτήμα του καθενός

Ο αγώνας αυτός αφορά το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών, μιάς και τα συμφέροντα των περισσότερων από εμάς πλήττονται από αυτήν την αντιδραστική μεταρρύθμιση στο χώρο της εκπαίδευσης. Η ένταση των ταξικών φραγμών γίνεται ακόμη μεγαλύτερη με την επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, κάνοντας πλέον ακόμη πιο εύκολη τη ταξική διαστρωμάτωση της κοινωνίας. Επίσης με το νέο νόμο-πλαίσιο που θα είναι ο νόμος που θα ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των ανώτατων ιδρυμάτων, επέρχεται η πλήρης εντατικοποίηση του ρυθμού των σπουδών και συνεπώς πλήρης εντατικοποίηση του ρυθμού ζωής των φοιτητών. Αλυσίδες μαθημάτων, ανώτατο όριο φοίτησης, κατάργηση των πτυχιακών εξετάσεων είναι μερικά από τα νέα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Όλοι όσοι στηρίζουν τα αγωνιστικά πλαίσια στις συνελεύσεις, αλλά και όσοι αναγνωρίζουν ότι πλήττονται τα συμφέροντά τους θέτοντας τον εαυτό τους απέναντι στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση, πρέπει να στηρίζουν τις δράσεις του συλλόγου. Ποτέ κανένας νόμος δεν έπεσε στα αμφιθέατρα. Οι νόμοι πέφτουν στο δρόμο.

Άσυλο

Το άσυλο είναι μιά λαϊκή κατάκτηση πολλών ετών. Δε θεσμοθετήθηκε για την ακαδημαϊκή ελευθερία όπως διαδίδει η κυρίαρχη ιδεολογία και τα παπαγαλάκια μέσω των ΜΜΕ. Το άσυλο εξασφαλίζει πολιτική ελευθερία. Κατοχυρώθηκε για να προασπίζει τα κοινωνικά κινήματα που καταφεύγουν σε αυτό ώστε να αντιμετωπίσουν την κρατική καταστολή. Το άσυλο κατοχυρώνει αυτά που η εξουσία αρνείται. Αυτή η επίθεση των τελευταίων εβδομάδων στον θεσμό του ασύλου, η οποία αποκρυσταλλώνεται στο νομοσχέδιο που κάνει πιο εύκολη την άρση του ασύλου, εντάσσεται στη γενικευμένη επίθεση στα λαϊκα κεκτημένα που σκοπό έχουν τη φίμωση κάθε αντίστασης και κάθε φωνής αντίθετης από αυτήν της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Για τον χαρακτήρα του κινήματος

Ένα κίνημα πρέπει να αναπτύσσει τις δικές του πολιτικές δομές και διαδικασίες. Σε αυτή την περίπτωση τα συντονιστικά πρέπει να γίνουν το όργανο του κινήματος. Σε μιά τέτοια περίοδο οξυμένης κατάστασης πρέπει όλοι όσοι συμετέχουν στο κίνημα να εκφέρουν λόγο. Ο λόγος του καθενός να έχει βαρύτητα ίση με των άλλων. Δεν είναι άμεση δημοκρατία το να ψηφίζεις στη συνέλευση ένα πλαίσιο μπετοναρισμένο, με τη ¨σωστή γραμμή που θα κινητοποιεί τις μάζες¨. Δεν προσβλέπουμε στην κατάργηση των πολιτικών οργανώσεων, απλά σε περίοδο κινήματος το συντονιστικό να λειτουργεί στην κατεύθυνση εμβάθυνσης του πολιτικού λόγου, να είναι αυτό που θα κατεβάζει το αγωνιστικό πλαίσιο στη συνέλευση ώστε να εξασφαλίσει τη νίκη απέναντι στις συστημικές παρατάξεις, όπως γίνεται σε πάρα πολλές σχολές.

  • Η αντίσταση στη γενικευμένη επίθεση κράτους-κεφαλαίου ξεκινά από την υπεράσπιση των κοινωνικών μας κεκτημένων. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16-Να μη κατατεθεί ο νέος νόμος-πλαίσιο.
  • Συνεχίζουμε μαζικά, δυναμικά, αδιαμεσολάβητα, ακηδεμόνευτα.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών πραγματοποιεί ανοιχτές

συνελεύσεις κάθε Σάββατο στις 5:00μ.μ. στο αμφιθέατρο ΠΡΟΚΑΤ .