Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης

ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών

Η επίθεση στα κοινωνικά μας κεκτημένα είναι γενικευμένη. Η εκπαίδευση αναδιαρθρώνεται προς όφελος του κεφαλαίου, οι αγώνες ποινικοποιούνται, το άσυλο μετατρέπεται από άσυλο για τους κοινωνικούς αγώνες σε άσυλο για τις επιχειρήσεις και τη δραστηριότητά τους στους χώρους των πανεπιστημίων. Σε όλα αυτά απαντάμε με έναν αγώνα που κρατάει 11 μήνες τώρα απαιτώντας ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που μας επιφυλάσσουν. Ο αγώνας των φοιτητών παρά τον πόλεμο που του γίνεται από το κράτος και τους έμμισθους κονδυλοφόρους του συστήματος, την τρομοκρατία των μπάτσων σε πορείες και διαδηλώσεις και κάθε είδους δράσεις, την εκδικητικότητα του συστήματος απέναντι στους αγωνιστές μέσω της δικαστικής εξουσίας, συνεχίζει αμείωτος και διεκδικητικός.

Την Πέμπτη 8-3 είδαμε τη λυσσαλέα επίθεση του κράτους με κάθε μέσο που μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να τρομοκρατήσει το κίνημα. Είδαμε 61 αγωνιστές να συλλαμβάνονται, πολλούς να τραυματίζονται. Είδαμε να διαχωρίζονται τελικά οι φοιτητές από τους αλληλέγγυους στον αγώνα τους. Και αναφερόμαστε στον αγωνιστή Βασίλη Στεργίου που κρατείται προφυλακισμένος από τις 8 Μάρτη με τη χρησιμοποίηση του επαγγέλματός (είναι οικοδόμος) σαν διαχωριστικό στοιχείο από τους άλλους συλληφθέντες. Η αλληλεγγύη του φοιτητικού κινήματος με οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητη (εφόσον θέλει να ονομάζεται κοινωνικό κίνημα) ώστε ο συναγωνιστής μας Στεργίου να ελευθερωθεί.

Η προφυλάκιση αυτή, όπως και η προφυλάκιση του Παναγιώτη Ασπιώτη στις 14 Μάρτη είναι εκδικητική και παραδειγματική για όσους αγωνίζονται. Ο Ασπιώτης κατηγορείται ότι συμμετείχε σε ληστεία ενός ταμείου στο Rockwave το 2005! Είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε αθωωθεί για την υπόθεση των κλεμμένων ασπίδων από τα ΜΑΤ μετά από 12 μήνες προφυλάκισής του(!) και τώρα με συνοπτικές διαδικασίες ξαναπροφυλακίζεται. Βλέπουμε μία μεθοδευμένη προσπάθεια του κράτους να εκφοβίσει όσους βγαίνουν στο δρόμο και αντιστέκονται στην κρατική καταστολή.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τη νίκη. Δεν πρέπει να καλλιεργείται κλίμα ηττοπάθειας επειδή ο νόμος-πλαίσιο ψηφίστηκε στη βουλή αλλά ούτε κλίμα εφησυχασμού ότι δε θα εφαρμοστεί στην πράξη. Στόχος μας είναι να αποσυρθεί ο νόμος και προς αυτήν την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε. Αυτά που σήμερα κρίνονται αντισυνταγματικά, στην επόμενη βουλή πιθανόν να είναι σύμφωνα με το σύνταγμα.

Αν το φοιτητικό κίνημα ηττηθεί πάνε πίσω όλοι οι κοινωνικοί αγώνες, δημιουργείται η εικόνα της παντοδύναμης κυβέρνησης και αποθαρρύνονται οι αγωνιστές. Αντιθέτως, η νίκη του φοιτητικού κινήματος θα αποτυπωθεί σε ολόκληρη την κοινωνία και θα είναι μια παρακαταθήκη και για άλλους κοινωνικούς αγώνες όπως αυτός ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που είναι στα σκαριά.

Την Πέμπτη καλείται νέα πανελλαδική πορεία στην Αθήνα. Και σε αυτήν την πορεία πρέπει να δείξουμε ότι δεν τρομοκρατούμαστε. Η αμφισβήτηση της αστικής νομιμότητας και η άμυνα στην κρατική βία είναι πια ανάγκη του κινήματος και όχι επιλογή. Η υπεράσπιση των κοινωνικών μας κεκτημένων πρέπει να γίνει πράξη και να μη μείνουμε μόνο στα λόγια. Και αναφερόμαστε στο δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε χωρίς τη συνεχή παρουσία των μπάτσων, χωρίς “κόκκινες γραμμές” και γενικά τα μέσα που χρησιμοποιεί το σύστημα για την τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων. Επίσης έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε το άσυλο περιφρουρώντας το μετά το τέλος της πορείας, γιατί το άσυλο ουσιαστικά χάνεται όταν δεν μπορεί να προστατευτεί μέσα σε αυτό το κίνημα γιατί πνίγονται οι άνθρωποι από τα χημικά ή όταν οι μπάτσοι μπαίνουν 10 μέτρα μέσα (όπως στις 17 Γενάρη από την πύλη της Στουρνάρη) και ψεκάζουν με χημικά.

- Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ

- ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ, ΔΥΝΑΜΙΚΑ, ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΑ
- ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΑ
- ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Β. ΣΤΕΡΓΙΟΥ

- ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Π. ΑΣΠΙΩΤΗ
- ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 8 ΜΑΡΤΗ
- ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.Φ. ΞΑΝΘΗΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών πραγματοποιεί ανοιχτές συνελεύσεις
κάθε Σάββατο στις 5.00 μ.μ. Στο Αμφιθέατρο Προκάτ.

 

Ή ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ, Ή ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
Την Πέμπτη 8-3, στο μεγαλύτερο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο των τελευταίων δεκαετιών με πάνω από 40.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, το κράτος αποφάσισε να απαντήσει με ωμή βία και καταστολή. Την ίδια ώρα που 40.000 άνθρωποι διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας και έξω απ’ το κτίριο της Βουλής ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, μέσα στο κτίριο η μειοψηφία των 164 βουλευτών της κυβέρνησης ψήφιζε υπέρ του νομοσχεδίου. Ένα νομοσχέδιο που επιβάλει το πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων και εντατικοποιεί το ρυθμό σπουδών μας, καταργεί τα δωρεάν συγγράμματα, περιορίζει το άσυλο και επιβάλλει την επιχειρηματικοποιήση του πανεπιστημίου προετοιμάζοντας το έδαφος για τα ιδιωτικά.

Η αντιμετώπιση του φοιτητικού κινήματος από την αρχή των κινητοποιήσεων τον περασμένο Μάη από την κυβέρνηση είναι η καταστολή και η ωμή αστυνομική βία. Μέσα από το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί σε κάθε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο καλλιεργούν και τα ΜΜΕ, με εκατοντάδες διμοιρίες ένστολων αστυνομικών να ακολουθούν τις πορείες και ενίοτε να τις χτυπούν και να τις διαλύουν, πιστεύει η κυβέρνηση πως θα τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα. Η απάντησή μας έρχεται μέσα από τη μαζικοποίηση του κινήματος, όπως φάνηκε και από την μαζικότατη πορεία της Πέμπτης, ημέρα ψήφισης του νέου νόμου-πλαισίου στη Βουλή. Η πορεία συγκέντρωσε 40.000 κόσμο και ήταν η μαζικότερη των τελευταίων δεκαετιών. Κλίμα αστυνομοκρατίας για άλλη μια φορά στο κέντρο της Αθήνας, με εκατοντάδες ματάδες να στέκονται προκλητικά κατά μήκος της πορείας. Μπροστά στη Βουλή απ’ όπου αποφασίζει να περάσει η πορεία υπάρχουν παρατεταγμένες πολλές διμοιρίες ΜΑΤ που απαγορεύουν στους φοιτητές να διαδηλώσουν τα αιτήματά τους. Η αστυνομία είχε διαταγή να διαλύσει την πορεία, όπως παραδέχονται αργότερα και διάφοροι αξιωματούχοι. Οι δυνάμεις καταστολής πνίγουν κυριολεκτικά την πορεία στα χημικά και την διαλύουν σε πολλά κομμάτια. Χτυπούν ανελέητα φοιτητές και φοιτήτριες, πολλοί απ’ τους οποίους καταλήγουν στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία του σωματείου εργαζομένων του ερυθρού σταυρού: ΄΄...Κατά τη διάρκεια της εφημερίας του Νοσοκομείου μας γίναμε όλοι μάρτυρες της τραγικής αυτής και αιματοβαμμένης επίθεσης, όταν 30 και πλέον τραυματίες προσήλθαν με τραύματα στον αυχένα και στο κεφάλι στα επείγοντα. Το είδος των χτυπημάτων και η σοβαρότητα των κακώσεων που υπέστησαν αποδεικνύει ότι πρόκειται για μεθοδευμένη δολοφονική επίθεση ενάντια στον καθένα που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, για δημόσια και δωρεάν παιδεία...΄΄. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων συλλαμβάνονται επίσης και 61 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και 2 συμφοιτητές-συναγωνιστές μας από την Ξάνθη, ο Παναγιώτης Μουσταφέλλος και ο Γιάννης Καρδουλάκης, στην προσπάθειά τους να περιφρουρήσουν τα φοιτητικά μπλοκ από τις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής. Στους 52 από αυτούς αποδίδονται κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και στους άλλους 9 σε βαθμό κακουργήματος.

Στόχος όλων των παραπάνω είναι η τρομοκράτηση όχι μόνο του φοιτητικού κινήματος, αλλά και όλων όσοι αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Εμείς απαντάμε με τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μας, μέχρι την απόσυρση του νέου νόμου-πλαισίου. Καλούμε και όλη την υπόλοιπη κοινωνία να στηρίξει το δίκαιο αγώνα μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

-Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ
-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΑ
-ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Β.ΣΤΕΡΓΙΟΥ
-ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 8 ΜΑΡΤΗ
-ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.Φ. ΞΑΝΘΗΣ
 

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
Βρισκόμαστε πλέον στο κρισιμότερο σημείο του αγώνα μας. Η κυβέρνηση με περίσσεια αλλαζονεία αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να ψηφίσει το νέο νόμο-πλαίσιο, παρόλο που στους δρόμους της Αθήνας διαδήλωναν 40.000 άνθρωποι ενάντια στο νόμο. Είναι τώρα η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα και να νικήσουμε ή να γκρεμίσουμε ότι έχουμε χτίσει ως τώρα με τις κινητοποιήσεις των τελευταίων 11 μηνών.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τώρα τις κινητοποιήσεις για να αποσυρθεί ο νέος νόμος-πλαίσιο. Εδώ και 11 μήνες τα πανεπιστήμια όλης της χώρας είναι σε αναβρασμό, με καταλήψεις τον περασμένο Μάη-Ιούνη, τον Οκτώβρη-Νοέμβρη και από την αρχή της χρονιάς σχεδόν 2 μήνες. Έχουμε δώσει πολλά σ' αυτόν τον αγώνα, δεν πρέπει να τ'αφήσουμε να πάνε χαμένα. Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, ώστε να πετύχουμε την απόσυρση του νέου νόμου-πλαισίου. Αυτή η νίκη θα αποτυπωθεί σε όλη την κοινωνία και όχι μόνο στο φοιτητικό κίνημα. Και θα δώσει ώθηση σε όλο το λαϊκό κίνημα για τους αγώνες που έρχονται όπως είναι το ασφαλιστικό.

Η μεγαλειώδης πορεία της περασμένης Πέμπτης μας έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το δρόμο της συνέχισης και της ρήξης μέχρι τη νίκη. Πάνω από 40.000 διαδηλωτές στη μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων δεκαετιών έδειξε πως το φοιτητικό κίνημα έχει πολλές δυνάμεις ακόμα, δεν υποχώρησε όπως προέβλεπαν οι ''ειδικοί'' της πολιτικής στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Στη μεγαλειώδη αυτή πορεία είδαμε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, καταστολή και ωμή βία. Αυτός είναι ο διάλογος που ευαγγελίζονται. Με χημικά και ξύλο θέλουν να αποτελειώσουν το φοιτητικό κίνημα. Η απάντηση δίνεται και θα δίνεται συνεχώς με τη μαζικοποίηση του κινήματος. Στην πορεία είχαμε επίσης και 61 συλλήψεις διαδηλωτών, ανάμεσα στους οποίους και 2 συμφοιτητές-συναγωνιστές μας από την Ξάνθη. Οι 52 από αυτούς διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και οι άλλοι 9 σε βαθμό κακουργήματος. Οι 60 από αυτούς απελευθερώθηκαν, μόνο ένας έχει μείνει προφυλακισμένος, ο οποίος δεν είναι φοιτητής. Θα πρέπει το φοιτητικό κίνημα να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη του σε όλους τους διωκόμενους των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Είδαμε και σ' αυτή την πορεία τις δυνάμεις καταστολής να επιτίθενται στους διαδηλωτές με μεγάλη αγριότητα. Οι επιθέσεις ήταν δολοφονικές όπως μαρτυρούν και γιατροί που εφημέρευαν εκείνη την ώρα στα νοσοκομεία της Αθήνας. Μπροστά στη Βουλή ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις καταστολής, αφου η πολιτική βία στο δρόμο είναι ένα μέσο πάλης του κινήματος. Κάποιες δυνάμεις του κινήματος επέλεξαν πάλι να διαχωρίσουν τους ''κουκουλοφόρους'' από τους φοιτητές, βάζοντας μάλιστα στο ίδιο τσουβάλι την κρατική βία με τη αντι-βία του κινήματος. Ο διαχωρισμός αυτός είναι ψεύτικος. Δεν απαγορεύεται οι φοιτητές να επιλέγουν τη σύγκρουση στο δρόμο, αμφισβητώντας έμπρακτα την αστική νομιμότητα, θέτοντας οι ίδιοι τους όρους του κινήματος.

-ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ,ΔΥΝΑΜΙΚΑ,ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΑ
-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΑ
-ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Β.ΣΤΕΡΓΙΟΥ
-ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ
8 ΜΑΡΤΗ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών πραγματοποιεί ανοιχτές συνελεύσεις
κάθε Σάββατο στις 5.00 μ.μ. Στο Αμφιθέατρο Προκάτ.