Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης

Όχι στην ηττοπάθεια, εμπρός στο δρόμο του αγώνα

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών

Να ανατραπεί ο νόμος-πλαίσιο

Όχι στην ηττοπάθεια, εμπρός στο δρόμο του αγώνα


Στην περασμένη συνέλευση της Τετάρτης 21/5 την αποχώρηση των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ - ενώ οι καρέκλες του αμφιθεάτρου ήταν σχεδόν γεμάτες- ακολούθησε μετά από τέσσερις ώρες διαδικασίας η αποχώρηση της ΠΚΣ που με την σειρά της θυμήθηκε να μην αναγνωρίσει τους συμμετέχοντες στην διαδικασία που επί ώρες τοποθετείτο ως σώμα γενικής συνέλευσης. Παρ'όλες αυτές τις έντεχνες κινήσεις για να μην παρθεί αγωνιστική απόφαση από τη Γ.Σ. παραμείναμε 150 άτομα στη διαδικασία και μετά την ανάγνωση του κοινού πλαισίου ΕΑΑΚ-ΑΠΦ-ΑΡΕΝ ψηφίσαν ενάντια στην εφαρμογή του νόμου-πλαισίου, υπέρ διήμερης κατάληψης της σχολής και πορεία στην πόλη γύρω στα 120 άτομα. Στο συντονιστικό που ακολούθησε αυτό που επεχείρησαν να πετύχουν οι καθεστωτικές παρατάξεις με συμμετοχή της ΠΚΣ, να απονομιμοποιήσουν μια αγωνιστική απόφαση της Γ.Σ., το πετύχαμε αντί αυτών αλλά για αυτούς οι συμμετέχοντες στη διαδικασία του συντονιστικού. Μετά από αρκετές ώρες διαλόγου και τοποθετήσεων οι φωνές της ηττοπάθειας εντός του κινηματικού μπλοκ κατάφεραν να διαλύσουν από τα κάτω την οργάνωση της μορφής πάλης που είχαμε επιλέξει στη Γ.Σ.


Το ζήτημα της νομιμοποίησης των αποφάσεων των Γ.Σ..

Το ενιαίο συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών είναι προβληματικό από τη φύση του. Θεωρητικά εκφράζει τα κοινά συμφέροντα των φοιτητών, τα οποία όμως δεν υπάρχουν μια και οι φοιτητές δεν αποτελούν κοινωνική τάξη. Εκτός αυτής της φυσικής ανομοιομορφίας, η γενική συνέλευση έχει καταλήξει να είναι μη αμεσοδημοκρατική αλλά απλά μία εκλογική διαδικασία με ιεραρχικές δομές, πράγμα που οδηγεί σε κηδεμονία και καθοδήγηση αγώνων. Παρ’ όλα αυτά όμως είναι ένα μέσο απεύθυνσης στο σύνολο των φοιτητών, όπου ο καθένας μπορεί να παρεμβαίνει προσωπικά ή συλλογικά. Είναι μια καλή βάση για τη δημιουργία και τη δυνάμωση ριζοσπαστικών κινηματικών διαδικασιών, χρησιμοποιούμενη ως όργανο πρόκλησης ρωγμών και δημιουργίας μετώπων πάλης. Η νομιμοποίηση στο σώμα του φοιτητικού κόσμου αλλά και στην κοινωνία της υλοποίησης μια απόφασης έρχεται με την μαζικότητα, την συνέπεια και μια -μίνιμουμ τουλάχιστον- πολιτική συμφωνία και προσπάθεια διάχυσης αυτής στους κοινωνικούς χώρους. Η λογική που θέλει μια απόφαση και πράξη να νομιμοποιείται πρώτα και κύρια από τον αριθμό των ψήφων μας βρίσκει αντίθετους. Δεν σεβόμαστε καμία μη αγωνιστική απόφαση. Όπως θεωρούμε ότι κανείς συμφοιτητής μας δεν οφείλει να σεβαστεί αποφάσεις Γ.Σ. στις οποίες υπερίσχυσαν εκλογικά δυνάμεις συντήρησης και εκφραστές των εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων που επιβάλλουν κράτος και αφεντικά. Αντίθετα είναι χρέος μας τέτοιου είδους αποφάσεις να τις απονομιμοποιούμε στη κοινωνία ευρύτερα αλλά και στο δικό μας κοινωνικό χώρο πιο συγκεκριμένα και με μεγαλύτερη ένταση, καταδεικνύοντας και τις προβληματικές του συνδικαλιστικού μας οργάνου.


Για τις πρυτανικές και προεδρικές εκλογές..

Η ψηφοφορία από την βάση των φοιτητών για τους πρυτάνεις και τους προέδρους των τμημάτων αν ειδωθεί αποκομμένη από το ευρύτερο σκηνικό της επίθεσης στο χώρο της εκπαίδευσης μέσω του νόμου-πλαισίου είναι ένα μια διαδικασία δημοκρατικότερη της προηγούμενης αφού αίρεται ένα επίπεδο διαμεσολάβησης (αυτό των εκλεκτόρων από τις φοιτητικές εκλογές). Είναι ζήτημα όμως της πλειψηφίας των φοιτητών και της κοινωνίας που πλήττειται σε όλα τα μέτωπα το ποιούς διαχειριστές της ίδιας κατάστασης θα εκλέξει; Η υποχρηματοδότηση, η λειτουργία με ιδιωτικοοικονιμικά κριτήρια, η πειθάρχηση, η αυθαιρεσία είναι καταστάσεις που υπάρχουν όχι λόγω διαχειριστικού μπλοκ αλλά από ένα σύστημα προώθησης των πιο νεοφιλελεύθερων πρακτικών. Η καθολική ψηφοφορία για τους διαχειριστές των υπεραυξημένων αρμοδιοτήτων είναι ένα μέτρο που θέλει να φέρει άλλωθι για τις πρακτικές μέσα στο πανεπιστήμιου που έρχονται σε αντίθεση με την πλειοψηφία των φοιτητών. Στην σημερινή συγκυρία η τέτοιου τύπου "δημοκρατία" που μας σερβίρει το υπουργείο στη περίπτωση εφαρμογής του νόμου-πλαισίου δεν είναι παρά η ευκαιρία για την από τα κάτω επιλογή ενός manager/διαχειριστή της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Βλέποντας συνολικά το νόμο-πλαίσιο ως προμετωπίδα της επίθεσης πρέπει να αντιδράσουμε και να σπάσουμε την εφαρμογή του..

Έχουμε την νομιμοποίηση των 2 και πλέον χρόνων του περασμένου φοιτητικού κινήματος και τα δίκαια της προάσπισης των συμφερόντων μας, είναι ζήτημα για μας όχι μόνο να αναλωθούμε σε ακτιβίστικες ενέργειες (στις οποίες όπου πρέπει θα καταφύγουμε) αλλά να επανακοινωνικοποιηθεί ως ζήτημα η αντίσταση στο νόμο-πλαίσιο και η κατάργηση του από το φοιτητικό κίνημα.


* Όλοι/ες στη Γ.Σ. του Σ.Φ. την Τρίτη 27/5 στις 16.00

* Στο δρόμο του αγώνα για την κατάργηση του νόμου-πλαισίου

 

Να βαδίσουμε στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια γενικευμένη επίθεση στα κοινωνικά μας κεκτημένα σε όλα τα επίπεδα. Ήδη μέσα σε δύο χρόνια το κράτος κατάφερε να περάσει “μεταρρυθμίσεις” τόσο στα εκπαιδευτικά όσο και στο ασφαλιστικό. Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πλήγουν ιδιαίτερα το σύνολο της κοινωνίας.

Το φοιτητικό κίνημα τα περασμένα δύο χρόνια αντιστάθηκε στην επίθεση στον τομέα της εκπαίδευσης. Λόγω ανικανότητας του φοιτητικού κινήματος να εξελιχθεί, να γίνει κοινωνικό και πραγματικά διεκδικητικό, νικητής αυτής της μάχης αποδείχθηκε η κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση πιστός υπηρέτης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Έτσι βλέπουμε το νέο νόμο-πλαίσιο να εφαρμόζεται ήδη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πέραν αυτού βλέπουμε το νέο υπουργό παιδείας να εισηγείται τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό και τα τετραετή οικονομικά προγράμματα για τα πανεπιστήμια, απειλώντας με πρόσφατες δηλώσεις του πως θα διακοπεί η χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια που δε θα τα ακολουθήσουν.

Στο ίδιο μοτίβο νεοφιλελευθερισμού κινούνται και οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Μην μπορώντας οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους να εμπιστευθούν τα σωματεία τους και την ίδια τους τη δύναμη, συρρόμενοι πίσω από την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ και οι φοιτητές από την πλευρά μας να μένουμε αμέτοχοι στον αγώνα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καταφέραμε ακόμα μια φορά να βρεθούμε στη θέση του ηττημένου.

Ήττες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας. Ήττες που πάνε πίσω τις οποιεσδήποτε μελλοντικές κοινωνικές διεκδικήσεις και κάνουν τα κινήματα να δείχνουν ανίκανα να απαιτούν και να καταφέρνουν νίκες απέναντι σε μια “παντοδύναμη” κυβέρνηση.

Στη σημερινή συγκυρία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αλλά οι νόμοι πέφτουν και μετά την ψήφισή τους. Με αγώνα πολύμορφο, διαρκή, χρησιμοποιώντας τα κύρια όπλα του εργατικού και φοιτητικού κινήματος ως μέσα πάλης, την απεργία και την κατάληψη. Να θυμίσουμε ότι και ο ν. 815 για τα πανεπιστήμια χρειάστηκε αγώνας και κλιμάκωση και πολύ μετά την ψήφιση του για να ανατραπεί.

Ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατάληψη αρκετές σχολές σε Αθήνα, Πάτρα, Βόλο και Κρήτη. Το φοιτητικό κίνημα δείχνει να αναζωπυρώνεται. Την Πέμπτη 15-5 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι διαμηνύουν ότι θα μπλοκάρουν στην πράξη τις πρυτανικές εκλογές (που είναι εφαρμογή του νόμου-πλαισίου).

Η αγωνιστική διάθεση πολλών φοιτητών εδώ στην Ξάνθη φάνηκε την Πέμπτη. Μετά από κάλεσμα του Σ.Ο.Φ.Ξ. για το θέμα της σίτισης (δύο λέσχες, μία του Χούτου και μία που διαχειρίζεται το Ε.Ι.Ν.), με αίτημα να περάσει η σίτιση συνολικά στα χέρια του πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε μια μαζική πορεία προς τη λέσχη του ιδιώτη, η οποία κατέληξε σε κατάληψη της λέσχης.

Οι ψήφιση των νόμων και οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να μας καθηλώνουν και να μας δημιουργούν ηττοπαθή λογική αλλά να μας εξοργίσουν, να μας κάνουν να αντιληφθούμε ότι μόνος δρόμος είναι ο αγώνας και η έμπρακτη αλληλεγγύη. Είναι καιρός να ξεκινήσουμε με καταλήψεις, με δυναμικές κινητοποιήσεις. Πρέπει όμως να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Να μην επιτρέψουμε να εκφυλιστεί ο αγώνας σε ένα κίνημα διαμαρτυρίας που ακολουθεί τις προσταγές των γραφειοκρατών των κομματικών επιτελείων. Να μην υποταχθούμε στις πολιτικές που διαμορφώνονται από τα πάνω μέσα στα πολιτικά γραφεία κομμάτων και οργανώσεων. Να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ανατρεπτικό, ριζοσπαστικό, πραγματικά διεκδικητικό. Ένα κίνημα με οριζόντιες δομές, στο οποίο θα αποφασίζουν για τη δράση τους οι ίδιοι οι κινητοποιούμενοι μέσα από αμεσοδημοκρατικά συντονιστικά κατάληψης. Να αφαιρέσουμε από τους φοιτητοπατέρες το ρόλο τους και να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας. Δεν υπάρχουν ειδήμονες των αγώνων και επαγγελματίες καταληψίες. Να αντιληφθούμε όλοι την ευθύνη μας απέναντι στις αποφάσεις που παίρνουμε.

Αγώνας ανυποχώρητος, αγώνας διαρκείας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΤΡΙΤΗ 20-5 ΣΤΙΣ 16:00 ΣΤΟ ΑΜΦ. ΠΡΟΚΑΤ

· Να ανατρέψουμε το νόμο-πλαίσιο

· Ελεύθερη σίτιση-στέγαση για όλους



ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

(η ΑΠΦ πραγματοποιεί τις ανοιχτές της συνελεύσεις κάθε Πέμπτη 20:30 στο προκάτ)