Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης

Όλοι/ες στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 10 Δεκέμβρη

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών

Ενώ από τη μετάβαση στο καπιταλιστικό σύστημα οι καταπιεζόμενοι έχουμε στα πλάτη μας τα βάρη από τα κέρδη των αφεντικών, τώρα μας θέλουν συνέταιρους και στις ζημιές τους, να επωμιστούμε την "κρίση" τους, να σώσουμε το τραπεζικό σύστημα δεχόμενοι περαιτέρω άντληση υπεραξίας για να ενισχύσουμε κράτος και κεφάλαιο στη συγκυρία. Τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια, ο εργασιακός μεσαίωνας, η ακρίβεια, οι αντιμεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, η διευρυνόμενη καταστολή στα κινήματα και στους συνδικαλιστικούς αγώνες, τα αντιμεταναστευτικά σύμφωνα κλπ δίνουν τον τόνο της επίθεσης που δεχόμαστε από τα πλέγματα εξουσίας. Πλέον δεν υπάρχουν αυτονόητα στις διεκδικήσεις, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε ακόμα και στους εαυτούς μας ότι τον πλούτο τον παράγουμε εμείς. Να προβάλλουμε διεκδικήσεις για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής μας στο περιβάλλον δουλειάς, εκπαίδευσης και κάθε κοινωνικού χώρου, να πάρουμε πίσω ό,τι συλλογικά μας ανήκει.

Την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη η ξεπουλημένη διοίκηση της ΓΣΕΕ κήρυξε απεργία πιεζόμενη από τη γενικευμένη δυσαρέσκεια, τώρα μάλιστα που οι συνέπειες του νέου ασφαλιστικού συστήματος και η ενοποίηση προς τα κάτω των ταμείων είναι φανερές.

Να δώσουμε το παρόν στις απεργιακές κινητοποιήσεις στο πλάι των εργαζομένων βάζοντας στο τραπέζι και τα δικά μας αιτήματα από των χώρο της εκπαίδευσης. Η διάσπαση της αντίστασης όπως τη ζήσαμε και εμείς στην πρόσφατη ιστορία είναι λάθος που ωφελεί μόνο την κυριαρχία (βλ. ετεροχρονισμένες απεργίες δασκάλων - φοιτητικό κίνημα, καταλήψεις μαθητών - απεργία καθηγητών, αγώνας ενάντια στο νέο ασφαλιστικό - απουσία φοιτητικού κινήματος).

Στο χώρο της εκπαίδευσης..

Προχωρά κανονικά από τη κυβέρνηση η αναγνώριση των ΚΕΣ κάνοντας τη "μερική νίκη", που θέλαν μερικές από τις συνιστώσες του κινήματος, στο ζήτημα της μη αναθεώρησης του αρ. 16 να φαίνεται ξεκάθαρα σαν ήττα αφού κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας θεσμικά. Οι αποφάσεις Δ.Σ., συγκλήτων και του ΤΕΕ που καταδικάζουν τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα των ΚΕΣ δεν σημαίνει απολύτως τίποτα αν δεν αντιπαρατεθούμε συλλογικά οι φοιτητές απέναντι στο κράτος με όρους κινήματος πάνω στο ζήτημα αυτό.

Στη γραμμή αυτή κινήθηκαν πάνω από είκοσι Σ.Φ. από Αθήνα και επαρχία συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που κάλεσε η ΠΟΣΔΕΠ την περασμένη εβδομάδα, σύλλογοι που θα συμμετέχουν όπως όλα δείχνουν και στην απεργία στις 10 Δεκέμβρη, όπου και εμείς πρέπει να είμαστε εκεί.

Το νέο νόμο-πλαίσιο οι φοιτητές στην Ξάνθη μπορούν να τον αντιληφθούν απτά στη καθημερινότητα τους με τη λίστα συγγραμμάτων, την παρακολούθηση στα νέα κτίρια, μέλλουσες πιστωτικές μονάδες και αλυσίδες κ.α. Έχει μπει Δεκέμβρης και ακόμα δεν έχει γίνει επίσημη διανομή συγγραμμάτων. Λίστα συγγραμμάτων σημαίνει ένα μοναδικό σύγγραμμα ανά φοιτητή ανά μάθημα, και μέγιστος αριθμός συγγραμμάτων που μπορεί να λάβει ένας φοιτητής ίσο με το σύνολο των μαθημάτων που διδάσκεται. Κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος σε νέο δωρεάν σύγγραμμα από τη σχολή σε περίπτωση αλλαγής μαθήματος ή επίσημου συγγράμματος ή συμμετοχής σε επιπλέον μάθημα επιλογής. Την κοροϊδία του κράτους τη βλέπουμε όταν αναφέρει ότι συγγράμματα θα υπάρχουν στις βιβλιοθήκες από όλα τα προταθέντα ικανά να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο αποσύρεται από τις λειτουργικές δαπάνες των πανεπιστημίων.

Έτσι ερχόμαστε και στο ζήτημα των καμερών στις αίθουσες διδασκαλίας στα νέα κτίρια. Η δυνατότητα καταγραφής της καθημερινής δραστηριότητας μας συνιστά άρση του ασύλου και δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στην ύπαρξη συσκευών τέτοιων στο πανεπιστήμιο. Η αλλοίωση της έννοιας του ασύλου περιέχεται και μέσα στον νέο νόμο-πλαίσιο που αντιπαλεύει το φοιτητικό κίνημα εδώ και χρόνια, οπότε η τοποθέτηση καμερών μέσα στα ιδρύματα (δεν είναι μόνο φαινόμενο της Ξάνθης) δε μπορεί να ιδωθεί αποκομμένη από το νόμο αυτόν.

Τα φαινόμενα καταστολής στο χώρο μας ξεκινούν από το μονοπώλιο του κράτους στην άσκηση της βίας. Είναι σε άμεση σχέση με τη καταστολή που βιώνει ολόκληρη οι κοινωνία όταν επιλέγει το δρόμο της αντίστασης. Τον ξυλοδαρμό κινητοποιούμενων συνταξιούχων, τη βίαιη επιδρομή των λιμενικών στους απεργούς λιμενεργάτες, οι τρομονόμοι και η ποινικοποίηση των προσωπικών σχέσεων, η επίθεση των ΜΑΤ στους κατοίκους που διεξάγουν τοπικούς αγώνες, η τρομοκρατία των εργοδοτών συμπληρώνουν την ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων, το ψαλίδισμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και σε τελευταίο επίπεδο κάνουν την καθηγητική αυθαιρεσία να φαίνεται κάτι το ανεκτό. Στις 9 Δεκέμβρη δικάζονται έξι συμφοιτητές μας για την υλοποίηση συλλογικής απόφασης στήριξης σε διωκόμενο συμφοιτητή μας (υπόθεση σίτισης). Στο ίδιο πλαίσιο ο αντιπρύτανης Καραμπίνης συνεχίζει να έχει σε ιδιότυπη "ομηρία" τον συμφοιτητή μας Β. Μπέλλο μην ανακοινώνοντας βαθμολογίες και στερώντας του το πτυχίο.

Να πέσουν οι κάμερες παρακολούθησης στα νέα κτίρια της Πολυτεχνικής τώρα!

Αλληλεγγύη στους 6 διωκόμενους συμφοιτητές μας

Να λήξει η ομηρία του συναδέλφου μας Β.Μπέλλου

Να βρεθούμε στο δρόμο στην απεργία της 10 Δεκέμβρη