Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης

Να βαδίσουμε στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια γενικευμένη επίθεση στα κοινωνικά μας κεκτημένα σε όλα τα επίπεδα. Ήδη μέσα σε δύο χρόνια το κράτος κατάφερε να περάσει “μεταρρυθμίσεις” τόσο στα εκπαιδευτικά όσο και στο ασφαλιστικό. Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πλήγουν ιδιαίτερα το σύνολο της κοινωνίας.

Το φοιτητικό κίνημα τα περασμένα δύο χρόνια αντιστάθηκε στην επίθεση στον τομέα της εκπαίδευσης. Λόγω ανικανότητας του φοιτητικού κινήματος να εξελιχθεί, να γίνει κοινωνικό και πραγματικά διεκδικητικό, νικητής αυτής της μάχης αποδείχθηκε η κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση πιστός υπηρέτης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Έτσι βλέπουμε το νέο νόμο-πλαίσιο να εφαρμόζεται ήδη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πέραν αυτού βλέπουμε το νέο υπουργό παιδείας να εισηγείται τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό και τα τετραετή οικονομικά προγράμματα για τα πανεπιστήμια, απειλώντας με πρόσφατες δηλώσεις του πως θα διακοπεί η χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια που δε θα τα ακολουθήσουν.

Στο ίδιο μοτίβο νεοφιλελευθερισμού κινούνται και οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Μην μπορώντας οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους να εμπιστευθούν τα σωματεία τους και την ίδια τους τη δύναμη, συρρόμενοι πίσω από την ξεπουλημένη ΓΣΕΕ και οι φοιτητές από την πλευρά μας να μένουμε αμέτοχοι στον αγώνα και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καταφέραμε ακόμα μια φορά να βρεθούμε στη θέση του ηττημένου.

Ήττες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα μας. Ήττες που πάνε πίσω τις οποιεσδήποτε μελλοντικές κοινωνικές διεκδικήσεις και κάνουν τα κινήματα να δείχνουν ανίκανα να απαιτούν και να καταφέρνουν νίκες απέναντι σε μια “παντοδύναμη” κυβέρνηση.

Στη σημερινή συγκυρία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αλλά οι νόμοι πέφτουν και μετά την ψήφισή τους. Με αγώνα πολύμορφο, διαρκή, χρησιμοποιώντας τα κύρια όπλα του εργατικού και φοιτητικού κινήματος ως μέσα πάλης, την απεργία και την κατάληψη. Να θυμίσουμε ότι και ο ν. 815 για τα πανεπιστήμια χρειάστηκε αγώνας και κλιμάκωση και πολύ μετά την ψήφιση του για να ανατραπεί.

Ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατάληψη αρκετές σχολές σε Αθήνα, Πάτρα, Βόλο και Κρήτη. Το φοιτητικό κίνημα δείχνει να αναζωπυρώνεται. Την Πέμπτη 15-5 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι διαμηνύουν ότι θα μπλοκάρουν στην πράξη τις πρυτανικές εκλογές (που είναι εφαρμογή του νόμου-πλαισίου).

Η αγωνιστική διάθεση πολλών φοιτητών εδώ στην Ξάνθη φάνηκε την Πέμπτη. Μετά από κάλεσμα του Σ.Ο.Φ.Ξ. για το θέμα της σίτισης (δύο λέσχες, μία του Χούτου και μία που διαχειρίζεται το Ε.Ι.Ν.), με αίτημα να περάσει η σίτιση συνολικά στα χέρια του πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε μια μαζική πορεία προς τη λέσχη του ιδιώτη, η οποία κατέληξε σε κατάληψη της λέσχης.

Οι ψήφιση των νόμων και οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να μας καθηλώνουν και να μας δημιουργούν ηττοπαθή λογική αλλά να μας εξοργίσουν, να μας κάνουν να αντιληφθούμε ότι μόνος δρόμος είναι ο αγώνας και η έμπρακτη αλληλεγγύη. Είναι καιρός να ξεκινήσουμε με καταλήψεις, με δυναμικές κινητοποιήσεις. Πρέπει όμως να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Να μην επιτρέψουμε να εκφυλιστεί ο αγώνας σε ένα κίνημα διαμαρτυρίας που ακολουθεί τις προσταγές των γραφειοκρατών των κομματικών επιτελείων. Να μην υποταχθούμε στις πολιτικές που διαμορφώνονται από τα πάνω μέσα στα πολιτικά γραφεία κομμάτων και οργανώσεων. Να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ανατρεπτικό, ριζοσπαστικό, πραγματικά διεκδικητικό. Ένα κίνημα με οριζόντιες δομές, στο οποίο θα αποφασίζουν για τη δράση τους οι ίδιοι οι κινητοποιούμενοι μέσα από αμεσοδημοκρατικά συντονιστικά κατάληψης. Να αφαιρέσουμε από τους φοιτητοπατέρες το ρόλο τους και να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας. Δεν υπάρχουν ειδήμονες των αγώνων και επαγγελματίες καταληψίες. Να αντιληφθούμε όλοι την ευθύνη μας απέναντι στις αποφάσεις που παίρνουμε.

Αγώνας ανυποχώρητος, αγώνας διαρκείας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΤΡΙΤΗ 20-5 ΣΤΙΣ 16:00 ΣΤΟ ΑΜΦ. ΠΡΟΚΑΤ

· Να ανατρέψουμε το νόμο-πλαίσιο

· Ελεύθερη σίτιση-στέγαση για όλους



ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

(η ΑΠΦ πραγματοποιεί τις ανοιχτές της συνελεύσεις κάθε Πέμπτη 20:30 στο προκάτ)

 

0 comments so far.

Something to say?