Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΠΛΑΙΣΙΟΥ

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών

Μετά από 10 μήνες κινητοποιήσεων, με καταλήψεις διαρκείας στα πανεπιστήμια, με μεγαλειώδη πανελλαδικά συλλαλητήρια τα οποία είχαν συγκρουσιακό χαρακτήρα και με τις άλλες πολύμορφες δράσεις μας, δεν καταφέραμε τελικά ακόμη αυτό που είχαμε θέσει σαν στόχο απ’ την αρχή των κινητοπιήσεων. Ο νέος νόμος-πλαίσιο είναι ψηφισμένος και έτοιμος για εφαρμογή. Αντίθετα, βρισκόμαστε πλέον σε μια κατάσταση που το φοιτητικό κίνημα έχει καταλαγιάσει και οι παρατάξεις ετοιμάζονται για εκλογές. Η απόφαση του συλλόγου για παύση των καταλήψεων, όπως και ανάλογες αποφάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο θεωρούμε πως ήταν λάθος πολιτική επιλογή. Γι’ αυτό ευθύνη φέρουν οι άνθρωποι εκείνοι που στήριζαν τόσο καιρό τις κινητοποιήσεις αλλά και οι αριστερές παρατάξεις. Ήταν εκείνη η ώρα να βγούμε πάλι μαζικά με καταλήψεις πανελλαδικά και να στριμώξουμε την κυβέρνηση μέχρι να αποσύρει το νόμο. Αντίθετα, τώρα κάναμε αυτό που περίμενε η κυβέρνηση και τα δεκανίκια της: γυρνάμε στα μαθήματά μας. Τα μεγάλα λόγια για ¨σύγκρουση μέχρι τη νίκη¨ φαίνεται τελικά πως ήταν ψεύτικα, απλά για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Η μεν ΠΚΣ λέει ξεκάθαρα πως το κίνημα έληξε, ¨έδειξε τη δύναμή του¨ και τώρα είναι η ώρα να ανατρέψει τους συσχετισμούς ψηφίζοντας τους αγωνιστές. Απ’ την άλλη τα ΕΑΑΚ λένε πως πρέπει να ανασυνταχθούμε και να βγούμε αργότερα για τον ¨τρίτο γύρο¨ που θα είναι και ο τελικός. Δεν πιστεύουμε βέβαια πως τα κινήματα μεταφράζονται σε ψήφους και εκλογική ενίσχυση, ούτε πως λειτουργούν με διακόπτη τον οποίο ανοιγοκλείνεις όποτε θέλεις. Αυτές οι απόψεις πάντως κατάφεραν να πείσουν και ένα μεγάλο μέρος των κινητοποιούμενων φοιτητών οι οποίοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Δεν άφησαν πίσω αυτές τις ηττοπαθείς λογικές, δεν τόλμησαν να πάρουν τον αγώνα αυτόν πραγματικά στα χέρια τους, μακριά από τους ¨ειδικούς¨ των αγώνων.

Πέρα απ’ όλα αυτά, δεν αποκλείουμε φυσικά να υπάρξει ένα νέο κύμα καταλήψεων το φθινόπωρο, ένα ακόμη ξέσπασμα σαν αυτό που ξεκίνησε το Γενάρη. Όμως, δεν πιστεύουμε πως τίθεται ζήτημα μη εφαρμογής του νέου νόμου-πλαισίου. Κι αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν να συνδιαλέγεσαι με τους καθηγητές ζητώντας να ¨παρανομήσουν¨ μη εφαρμόζοντας το νόμο. Όσον αφορά τις αποφάσεις τμημάτων και της Συγκλήτου δε μπορείς να ελπίζεις πως θα πετύχεις την απόφαση που θέλεις απλά με την παρέμβασή σου εκεί πέρα, ούτε είναι δυνατόν να σταματάς τη διαδικασία για πάντα. Γι’ αυτό πιστεύουμε πως είναι εκτός πραγματικότητας το αίτημα για μη εφαρμογή του νόμου, όπως και το ότι μπορείς να διασφαλίσεις τις εξεταστικές μέσα από τις διαδικασίες του πανεπιστημίου. Απ’ τη μεριά μας, ποτέ δε μιλήσαμε για ανέξοδο αγώνα. Όλοι οι αγώνες έχουν κάποιο κόστος. Οι εξεταστικές όμως δε διασφαλίζονται με πολιτική μέσα στα τμήματα, αλλά με το συνεχή αγώνα ενάντια στο νόμο-πλαίσιο. Το γεγονός ότι παίρνονται αποφάσεις για χάσιμο εξεταστικών, πέρα απ’ το ότι είναι ουσιαστικά η εφαρμογή του νέου νόμου και έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, είναι το επακόλουθο ενός κινήματος που ηττάται. Τους κανόνες τους ορίζει πάντα ο νικητής. Στα τμήματα πιστεύουμε πως πρέπει να απαιτούμε και τις τρείς εξεταστικές γιατί οτιδήποτε άλλο είναι εφαρμογή του νόμου-πλαισίου. Αυτή θα είναι και η απαίτησή μας στο τμήμα των πολιτικών μηχανικών και η μόνη απόφαση που θα γίνει δεκτή.

Το κίνημα αυτό έχει καταλαγιάσει, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν αφήνει τίποτα πίσω του, ότι μένει αλώβητο από την πολεμική που του ασκήθηκε από το κράτος και τους απανταχού «νομιμόφρονες πολίτες». Πάνω από 80 συλληφθέντες, κάποιοι από τους οποίους αντιμετωπίζουν κακουργήματα. Ο συναγωνιστής μας οικοδόμος Βασίλης Στεργίου κρατείται δέσμιος από το κράτος. Ένας άνθρωπος που έδειξε πραγματικά την αλληλεγγύη του σε έναν κοινωνικό αγώνα τιμωρείται από το κράτος για την κίνησή του αυτή. Εκτός αυτού, η προφυλάκιση του Στεργίου είναι και μια μέθοδος εξακρίβωσης των αντιστάσεων από το κράτος. Η αλληλεγγύη μας θα δειχθεί έμπρακτα; Το κίνημα ή οι μετέχοντες σ΄αυτό μια και βρίσκεται σε ύφεση, δεν πρέπει να αφήσουμε έναν από μας πίσω, στα χέρια του κράτους.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, δε πιστεύουμε πως τα κινήματα μεταφράζονται σε ψήφους, δεν αποκρυσταλλώνονται στις εκλογές. Δεν κάναμε έναν αγώνα για να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς σε κανένα ΔΣ. Ένα κίνημα όταν ξεσπάει συντρίβει όλους τους εκλογικούς συσχετισμούς. Οι οποίοι και δεν παίζουν κανένα ρόλο σε περιόδους κινήματος και αυτό φάνηκε περίτρανα τους τελευταίους 11 μήνες. Αυτό το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα έβαλε στην άκρη τις ¨πρώτες δυνάμεις¨ του πανεπιστημίου και συνέτριψε τις αντιδραστικές λογικές, ακολούθησε ένα δρόμο αγώνα, ένα δρόμο σύγκρουσης και ρήξης με το καθεστώς. Η ανυπακοή στις προσταγές των κυβερνώντων και η θέληση για πράξη-δράση από τον κόσμο δε μπορεί να μαντρωθεί και να μετρηθεί.

ΤΡΙΤΗ 24-4 το πρωί , ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 26-4 18:00, ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΗ ΟΙΚΟΔΟΜΟ Β.ΣΤΕΡΓΙΟΥ. ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

-ΑΓΩΝΑΣ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ-ΠΛΑΙΣΙΟΥ

-ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΔΕ ΜΑΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ

-ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η Α.Π.Φ. πραγματοποιεί ανοιχτές συνελεύσεις κάθε Σάββατο στις 5μ.μ. στο αμφ. ΠΡΟΚΑΤ

 

0 comments so far.

Something to say?