Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης

Παρακολούθηση της ζωής μας

Category: , , By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
Ξεκινώντας το νέο ακαδημαϊκό έτος, διαπιστώσαμε στα καινούρια κτίρια του τμήματος των ΗΜΜΥ την ύπαρξη καμερών στο μεγάλο αμφιθέατρο. Η τοποθέτηση καμερών σε δημόσιους χώρους είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Με πρόσχημα την μεγαλύτερη ασφάλεια που παρέχεται στους πολίτες και την καλύτερη ρύθμιση της κυκλοφορίας(κάμερες στους δρόμους), έχει στηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης της δημόσιας ζωής των πολιτών από το κράτος. Παρά τις υποδείξεις της ¨ανεξάρτητης¨ αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το κράτος αρνείται να θέσει ένα τέλος σ’ αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, αντίθετα ο αριθμός των καμερών σε δημόσιους χώρους συνεχώς αυξάνεται.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο γεγονός με τις κάμερες εντός πανεπιστημιακού χώρου, θεωρούμε απαράδεκτο σε έναν κατ’ εξοχήν ελεύθερο χώρο να υπάρχει δυνατότητα καταγραφής της κάθε μας κίνησης εντός αυτού, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του όποιου το σκέφτηκε και το υλοποίησε και του όποιου θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση του
συστήματος.

Εξάλλου, η δυνατότητα καταγραφής της δημόσιας ζωής εντός του πανεπιστημίου συνιστά έμμεση άρση του ασύλου, αφού το υλικό μπορεί να φτάσει και στα χέρια της αστυνομίας. Η αλλοίωση της έννοιας του ασύλου περιέχεται και μέσα στον νέο νόμο-πλαίσιο που αντιπαλεύει το φοιτητικό κίνημα εδώ και 2 χρόνια, οπότε η τοποθέτηση των καμερών δε μπορεί να ιδωθεί αποκομμένη από το νόμο αυτόν. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των καμερών από τους πανεπιστημιακούς χώρους.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Η ΑΠΦ πραγματοποιεί ανοιχτές συνελεύσεις
κάθε Δευτέρα, στις 20:00, στο αμφ. ΠΡΟΚΑΤ
autonomh.blogspot.com
 

0 comments so far.

Something to say?