Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ Ή ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ!

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΙ Ή ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ.
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ!

Το διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου του 2005 ο φοιτητικός σύλλογος της πολυτεχνικής κινητοποιήθηκε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής λέσχης, που επιχειρήθηκε από τις πρυτανικές αρχές. Αυτό έγινε στο πλαίσιο υπεράσπισης ενός κεκτημένου του φοιτητικού κινήματος, της δημόσιας και δωρεάν σίτισης για όλους. Οι κινητοποιήσεις του συλλόγου ήταν δυναμικές με καταλήψεις, σπασίματα διαγωνισμών, πορείες και δημοσιοποίηση του ζητήματος στην τοπική κοινωνία. Αυτός ήταν και ο λόγος που βρήκε μπροστά του την αντίδραση των πρυτανικών αρχών, η οποία επιχειρήθηκε να προσωποποιηθεί στο πρόσωπο ενός συμφοιτητή μας, προχωρώντας σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγή ζητώντας 200.000 ευρώ και έναν χρόνο φυλάκισης. Τελικά, την ημέρα της δίκης (ο τότε πρύτανης Α. Καραμπίνης) αναγκάστηκε να υπογράψει δήλωση συμβιβασμού, στην οποία ουσιαστικά παραδεχόταν ότι όσα έλεγε ήταν ανακριβή, ώστε να μην προχωρήσει δικαστικά η υπόθεση.

Αυτή η πρωτοφανής επίθεση του πρύτανη στους κινητοποιούμενους φοιτητές ήταν και ο λόγος που χτίσαμε συμβολικά την είσοδο του γραφείου του, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής, δείχνοντας έτσι πως οι μηνύσεις δε μπορούν να καταστείλουν τους συλλογικούς αγώνες. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, όπως και όλων των κινήσεων αλληλεγγύης στον συμφοιτητή μας φάνηκε την ημέρα της δίκης, όπου -όπως προαναφέραμε- ο Καραμπίνης αναγκάστηκε ουσιαστικά σε άτακτη υποχώρηση.

Η κινητοποίηση αυτή, ενόχλησε ιδιαιτέρως τη συντηρητική πτέρυγα του πολιτικού κόσμου, επειδή έδειξε πως υπάρχουν δυναμικά κομμάτια του φοιτητικού κόσμου που μπορούν και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφεροντά τους, απέναντι σε επιθέσεις που δέχονται από την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Ύστερα από επερώτηση του Έβερτ στη Βουλή και  διάβημα του υπέρ εισαγγελικής παρέμβασης, η εισαγγελία της Ξάνθης κάλεσε 6 φοιτητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση του χτισίματος του γραφείου του Καραμπίνη και που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τρία αδικήματα. Η δίκη έλαβε χώρα στις 27 του προηγούμενου Οκτώβρη στην οποία οι 6 συμφοιτητές μας κρίθηκαν αθώοι με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημελιοδικείου Ξάνθης και ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας .

Παρόλα αυτά, στο κλίμα τρομοκρατίας και με θέληση από μεριά του κράτους να διασπαστεί αλλά και να τιμωρηθεί η δράση των αγωνιζομένων ανθρώπων, η Εισαγγελέα Εφετών άσκησε έφεση και πλέον η υπόθεση θα πρέπει να δικαστεί εκ νέου στην Κομοτηνή στις 28 του Απρίλη. Σε αυτό προφανώς συνέβαλε και η κριτική για το αποτέλεσμα της δίκης ρουφιάνων μεγαλοδημοσιογράφων τύπου Παναγιωταρέας, Πρετεντέρη και Μανδραβέλη. Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους διωκομένους αλλά ολόκληρο το κομμάτι των ανθρώπων που επιλέγουν να συγκρουστούν με την πολιτική ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, την πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας, της λιτότητας και της τρομοκρατίας. Το κομμάτι αυτό των ανθρώπων που επιλέγει να οργανωθεί και να δράσει συλλογικά, ώστε να αντισταθεί σε αυτά που αποφασίζουν άλλοι για αυτούς, χωρίς αυτούς. Οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να είναι νικηφόροι και έτσι συλλογικά πρέπει να δράσουμε και τώρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 14/3 και ώρα 18:00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΚΑΤ ανοιχτή συνέλευση της ΑΠΦ

ΔΕΥΤΕΡΑ 15/3 και ώρα 20.00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΚΑΤ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΦ-ΕΑΑΚ για το θέμα της δίωξης.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ
ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΑΣ

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
 

0 comments so far.

Something to say?