Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΠΕΤΣΗ

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών

Πριν ένα χρόνο περίπου ο σύλλογος φοιτητών εναντιώθηκε στην απόφαση του πρύτανη να προκηρύξει διαγωνισμό για τη λέσχη, να τη δώσει δηλαδή στον Χούτο, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια η σίτιση πήγαινε με απευθείας ανάθεση στο ΕΙΝ. Υπερασπίστηκε ο σύλλογος ένα κοινωνικό κεκτημένο, τη δημόσια και δωρεάν σίτιση. Μετά από δυναμικούς αγώνες κατάφερε να σπάσει αρκετούς διαγωνισμούς και πέτυχε τελικά η λέσχη να παραμείνει στο ΕΙΝ μετά και από νομοθετική ρύθμιση. Όλα αυτά βέβαια δεν άρεσαν στις πρυτανικές αρχές, αφού το κράτος έχει δείξει από καιρό την πρόθεσή του να αποσυρθεί από τις λειτουργικές δαπάνες των πανεπιστημίων. Γι’ αυτό και ο τότε πρύτανης προσπάθησε στο πρόσωπο του Λ.Μπέτση να ποινικοποιήσει τους αγώνες του συλλόγου για το δικαίωμά μας στη δημόσια και δωρεάν σίτιση, ακολουθώντας τον Χούτο στις μηνύσεις. Ο Χούτος βέβαια μήνυσε και ολόκληρο το σύλλογο, κάτι που δε θα μπορούσε προφανώς να κάνει ο πρύτανης. Και δεν είναι μόνο αυτή η μήνυση προσπάθεια ποινικοποίησης των συλλογικών αγώνων, είναι και η αντίστοιχη δίωξη φοιτητών στην Κομοτηνή, μετά από καταλήψεις στην πρυτανεία, τους οποίους κάλεσε ο πρύτανης για ένορκη διοικητική εξέταση.

Την περασμένη Τετάρτη υλοποιήθηκε η απόφαση του συλλόγου, το χτίσιμο του γραφείου του αντιπρύτανη Καραμπίνη. Βλέποντας τη μαζικότητα της δράσης (γύρω στα 80 άτομα), ο αντιπρύτανης πήρε όλους τους υφισταμένους του και κλείστηκε στο γραφείο του θέλοντας να κάνει τον φυλακισμένο ήρωα. Τα άτομα που ήταν εκεί αποφάσισαν να μη του το επιτρέψουν, αλλά να τον ωθήσουν απλά με τα σώματά τους έξω απ’ το γραφείο, πράγμα που έγινε. Συνέχισε ακόμη κι έξω απ’ το γραφείο του να παραδίδει μαθήματα νομιμότητας και δημοκρατίας την ίδια στιγμή που ο ίδιος δεν αποδεχόταν αποφάσεις του συλλόγου φοιτητών, την ίδια στιγμή που ο ίδιος μη αποδεχόμενος συλλογικούς αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της λέσχης έχει μηνύσει φοιτητή απ’ τον οποίο ζητάει 200.000 ευρώ και ένα χρόνο φυλάκιση. Συνοδοιπόροι του βέβαια και αρκετοί καθηγητές που δε νομιμοποιούν συλλογικές αποφάσεις, όπως και οι παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, οι οποίες ενώ δεν καταψήφισαν στη συνέλευση το ψήφισμα που προέβλεπε τη συγκεκριμένη δράση, έσπευσαν αμέσως να συμπαρασταθούν στον Καραμπίνη βλέποντας την έκταση που πήρε το θέμα. Θερμός υποστηρικτής του αντιπρύτανη και ο ΄΄δημοσιογράφος΄΄ Παπαδόπουλος στον οποίο στηρίχτηκε ο Καραμπίνης για να υποβάλλει τη μήνυση. Μέσα από την εκπομπή του την ώρα του χτισίματος ζητούσε να μπεί η αστυνομία στο πανεπιστήμιο(!!!), αλλά και τις επόμενες μέρες στην εφημερίδα του δε δίστασε να κατονομάσει δημόσια φοιτητές που διακρίνονταν σε φωτογραφίες την ώρα του χτισίματος. Με τέτοιους ανθρώπους συνδιαλέγεται ο αντιπρύτανης.

Και βρήκαν όλοι αφορμή να εναντιωθούν στο άσυλο. Οι συλλογικές δράσεις σαν κι αυτή δεν συνιστούν καταπάτηση του ασύλου. Αντίθετα το άσυλο το καταπατούν οι καθηγητές που έχουν μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε εργαστήριο προσωπικού κέρδους, μέσα από τα ερευνητικά προγράμματα, το καταπατούν όσοι τοποθετούν κάμερες στον χώρο του πανεπιστημίου, το καταπατούν οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης(σεκιούριτι) που έχουν εισχωρήσει σε πολλούς πανεπιστημιακούς χώρους και γίνονται και μάρτυρες κατηγορίας σε καταλήψεις όπως έγινε στην Κομοτηνή. Αυτοί καταπατούν καθημερινά το άσυλο.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

 

0 comments so far.

Something to say?