Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών

Κατάσταση στην εκπαίδευση. Ο χώρος της εκπαίδευσης από τον περασμένο Μάιο και μετά βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από το πολιτικό κατεστημένο προκάλεσαν τη δημιουργία ενός κινήματος που εναντιώθηκε στην αντιδραστικότητα και υπερασπίστηκε τις κατακτήσεις των κοινωνικών αγώνων του παρελθόντος. Κίνημα που ξεκίνησε με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και συνεχίστηκε με απεργίες δασκάλων, καθηγητών και καταλήψεις των σχολείων από τους μαθητές. Το πανεκπαιδευτικό αυτό κίνημα δεν πρέπει να σβήσει αντιθέτως να ενδυναμωθεί και να γιγαντωθεί.

Το πολιτικό σκηνικό στα πανεπιστήμια. Η άμεση δημοκρατία είναι απωλεσμένη έννοια για το φοιτητόκοσμο, κατάσταση στην οποία συναινούν η πλειονότητα των αριστερών παρατάξεων. Ο διαμεσολαβητικός ρόλος που διαδραματίζουν οι παρατάξεις (καθεστωτικές και μη) ανάμεσα στους φοιτητές-ψηφοφόρους και την υπόλοιπη κοινωνία προωθεί την έννοια της ανάθεσης των διαδικασιών σε κάποιους, λίγους, ΄΄ειδικούς΄΄. Πρέπει να γίνει κτήμα του καθενός η συναίσθηση της ευθύνης για την υλοποίηση αποφάσεων που στήριξε. Με αυτόν τον τρόπο και μόνο με αυτόν μπορεί να δημιουργηθεί ένα κίνημα ακηδεμόνευτο, αντιαναθετικό, πραγματικά προοδευτικό και επικίνδυνο για το κατεστημένο, πέρα από απόλυτες κομματικές ή παραταξιακές ταυτότητες. Ένα κίνημα που θα έχει αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά και θα καταδεικνύει την ισότητα όλων στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων.

Γενικές συνελεύσεις. Το ενιαίο συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών είναι προβληματικό από τη φύση του, Θεωρητικά εκφράζει τα κοινά συμφέροντα των φοιτητών, τα οποία όμως δεν υπάρχουν μια και οι φοιτητές δεν αποτελούν κοινωνική τάξη. Εκτός αυτής της φυσικής ανομοιομορφίας, η γενική συνέλευση έχει καταλήξει να είναι μη αμεσοδημοκρατική αλλά απλά μία εκλογική διαδικασία με ιεραρχικές δομές, πράγμα που οδηγεί σε κηδεμονία και καθοδήγηση αγώνων. Παρ’ όλα αυτά όμως είναι ένα μέσο απεύθυνσης στο σύνολο των φοιτητών, όπου ο καθένας μπορεί να παρεμβαίνει προσωπικά ή συλλογικά

Πέραν αυτού η γενική συνέλευση είναι μια καλή βάση για τη δημιουργία και τη δυνάμωση ριζοσπαστικών κινηματικών διαδικασιών, χρησιμοποιούμενη ως όργανο πρόκλησης ρωγμών και δημιουργίας μετώπων πάλης. Βέβαια μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία άλλων οργανωτικών δομών, αυτόνομου συνδικαλισμού και όχι ενιαίου, κάτι όμως που είναι ακόμα μακριά λόγω της κοινωνικής πραγματικότητας στην ελλάδα.

Εκλογές, Όργανα συνδιοίκησης. Τασσόμαστε υπέρ ενός καθαρά αντιεκλογικού προσανατολισμού, πέρα από την έννοια της αντιπροσώπευσης την οποία οι εκλογές εκφράζουν και κατά της λογικής ‘μέτρησης και σύγκρισης’ δυνάμεων. Άλλωστε όπως έδειξε και η πολύ πρόσφατη ιστορία, σε περίοδο κινήματος οι εκλογικοί συσχετισμοί συντρίβονται. Όσον αφορά τα όργανα συνδιοίκησης, αυτά είναι διαχειριστές μιας προβληματικής κατάστασης μέσα στα πανεπιστήμια, δοσοληψίας μεταξύ καθηγητών και φοιτητών και πάλι υπό τη λογική των παραταξιακών ‘δυνάμεων’. Είναι αντιδραστικά όργανα, τα οποία καταφέρνουν να στρεβλώνουν και να ωραιοποιούν την κατάσταση στα πανεπιστήμια.

Δράσεις. Λόγω της μη αποδοχής της γενικής συνέλευσης σαν όργανο που εκφράζει κοινά συμφέροντα πιστεύουμε πως δε χρειάζεται η νομιμοποίηση κινητοποιήσεων ή δράσεων από εκπροσώπους συμφερόντων αντίθετων αυτών της πλειονότητας των φοιτητών. Η νομιμοποίηση εξασφαλίζεται μόνο από τη μαζικότητα και όχι από τη σφραγίδα οποιουδήποτε θεσμικού οργάνου. Έτσι κι αλλιώς η έννοια της νομιμότητας χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις κατά το δοκούν και αυτό φάνηκε το Μάη όπου οι φοιτητές που ψήφιζαν τις καταλήψεις χαρακτηρίστηκαν μειοψηφίες. Αυτό δε σημαίνει πως δε στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις αποφάσεις δυναμικές που παίρνει ο σύλλογος φοιτητών αν και εφόσον αυτές παλεύουν για κοινωνική δικαιοσύνη. Οι δράσεις μας όμως θα αποτελούν και προσπάθειες να κρατηθούν ψηλά αγώνες που παρακμάζουν, όπως θα επιχειρούμε να πυροδοτήσουμε αγώνες, τους οποίους η νωθρότητα του συλλόγου και των παρατάξεων καθιστά ανύπαρκτους.

Το σχήμα. Ως αυτόνομο σχήμα παίρνουμε αποφάσεις των κινήσεών μας μέσα από ανοιχτές, σε όλους τους φοιτητές, συνελεύσεις. Στόχος μας είναι η δημιουργία κινηματικών ρωγμών και η αντίσταση στο υπάρχον. Η παραγωγή ενός δυναμικού πολιτικού λόγου πέρα από κομματικές ταυτότητες και ιεραρχίες που θα οδηγεί σε κινήματα ακηδεμόνευτα. Δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές αντιτιθέμενοι στη λογική της αντιπροσώπευσης και του χωρισμού των φοιτητών σε οδηγούς και ακόλουθους. Δε συμμετέχουμε στα όργανα συνδιοίκησης όργανα που αποτελούν θεσμικά μέσα συνδιαλλαγής φοιτητών και καθηγητών, όπου οι φοιτητές συμμετέχουν παραταξιακά, αναλογικά με τα εκλογικά ποσοστά τους.

Τώρα όσον αφορά τις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου φοιτητών και τη συμμετοχή μας σε αυτές έχουμε να πούμε τα εξής: όπως προαναφέραμε οι φοιτητές δεν έχουν ενιαία συμφέροντα. Τελική στοχοθέτησή μας είναι η δημιουργία αυτόνομων αγωνιστικών συνδικάτων στους φοιτητές που θα δρουν έξω από τους επίσημους συλλόγους. Έχουμε όμως χρέος ως αγωνιστές να μη δρούμε ξεκομμένοι από την πραγματικότητα, αλλά να βλέπουμε τις συνθήκες. Συνεπώς παρεμβαίνουμε στις θεσμικές γενικές συνελεύσεις και αναλόγως την περίπτωση καταθέτουμε πλαίσιο ή όχι.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

 

2 comments so far.

  1. Ανώνυμος 15 Δεκεμβρίου 2006 στις 1:06 π.μ.
    mpravo re paidia
  2. Ανώνυμος 11 Ιανουαρίου 2007 στις 1:50 μ.μ.
    polu kali prospatheia mpravo paidia

Something to say?