Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης

ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έχουμε μπει πλέον σε μια διαδικασία κινητοποιήσεων τοπικά και πανελλαδικά. Μετά από μερικούς μήνες αδράνειας ξεσηκώνεται πάλι αυτό που είχε δημιουργηθεί το Μάη-Ιούνη με σκοπό πλέον την τελική νίκη( μη αναθεώρηση άρθρου 16, απόσυρση του νέου νόμου-πλαισίου). Η μαζικότατη πανελλαδική πορεία της περασμένης Τετάρτης και το συντονιστικό που ακολούθησε έδωσαν το στίγμα: καταλήψεις διαρκείας μέχρι τη νίκη.

Παρά τη μαζικότητα των συνελεύσεων βέβαια, παρατηρούμε και πάλι το φαινόμενο αναντιστοιχίας ανάμεσα σε αυτούς που ψηφίζουν τα αγωνιστικά πλαίσια και σε αυτούς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του συλλόγου. Κι αυτό είναι απόρροια της ίδιας της γενικής συνέλευσης και του πως έχει καταντήσει, σαν μια διαμάχη παρατάξεων με τους πεφωτισμένους ηγέτες. Αυτό από μόνο του δημιουργεί το διαχωρισμό ανάμεσα σε οδηγούς και ακολούθους, σε αυτούς που διαμορφώνουν τα πολιτικά πλαίσια και σε αυτούς που αρκούνται στο να τα ψηφίζουν. Πρέπει να γίνει συνείδηση στον καθένα ότι πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του για κάτι που ψηφίζει, συμμετέχοντας και στηρίζοντας τις δράσεις του συλλόγου. Το πλαίσιο που ψηφίζεται στη συνέλευση δεν υλοποιείται μεταφυσικά,επειδή σφραγίζεται με τη σφραγίδα του συλλόγου, αλλά επειδή υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν αυτές τις αποφάσεις.

Πέρα από τη γενική συνέλευση βέβαια, είναι πολύ σημαντικό όσοι στηρίζουν τα αγωνιστικά πλαίσια να συμμετέχουν και στα συντονιστικά της κατάληψης. Το συντονιστικό είναι μια ανοιχτή διαδικασία όπου λαμβάνονται αποφάσεις αμεσοδημοκρατικά, με συνδιαμόρφωση των απόψεων. Θέση μας είναι ότι τα συντονιστικά πρέπει να πάρουν πολιτικά χαρακτηριστικά και να γίνουν το όργανο του κινήματος. Μέσα εκεί να γίνονται πολιτικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις όχι μόνο ανάμεσα στις παρατάξεις, αλλά και σε οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει και να πει την άποψή του. Δε μπορεί σε διαδικασία κινήματος το συντονιστικό να αναλώνεται σε διαχειριστικές πράξεις, για το ποιος θα κάνει βάρδια ή για το ποιος θα μοιράσει το κείμενο. Πρέπει εκεί να αρχίσουμε να δίνουμε περιεχόμενο στον αγώνα μας. Γιατί ένα κίνημα αν θέλει να γίνει επικίνδυνο πρέπει το ίδιο να δημιουργεί τις πολιτικές δομές του.

Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι μέσα σε ένα κίνημα θα πρέπει όλοι όσοι συμμετέχουν να έχουν λόγο και ο λόγος τους βέβαια να είναι ισότιμος με το λόγο οποιουδήποτε άλλου. Από εδώ πηγάζει και η άποψη πως πρέπει τα συντονιστικά να πάρουν πολιτικά χαρακτηριστικά και το αγωνιστικό πλαίσιο που θα κατεβαίνει στη συνέλευση να είναι απόφαση του συντονιστικού. Ένα πλαίσιο που θα ξεφεύγει από παραταξιακές λογικές και θα προκύπτει από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες είναι ανοιχτές και μπορούν να πολιτικοποιήσουν ανένταχτο κόσμο. Η κοπτοραπτική του πλαισίου μέσα στη γενική συνέλευση δεν είναι ύψιστη πολιτική διαδικασία, καθώς δεν διαμορφώνεται μέσα από πραγματική αντιπαράθεση. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως θα καταργηθούν οι πολιτικές οργανώσεις μέσα στο κίνημα, ούτε θα το θέλαμε. Αντίθετα, είναι πολύ υγιές να υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις. Εξάλλου, σε πολλές σχολές το αγωνιστικό πλαίσιο που κατατίθεται προς ψήφιση είναι απόφαση του συντονιστικού κατάληψης.

Μέσα στα συντονιστικά μπορούν να γίνουν σοβαρές πολιτικές αντιπαραθέσεις και συζητήσεις, πέρα από τη γενική συνέλευση όπου κυριαρχούν κατά βάση μικροπολιτικά συμφέροντα. Κι αυτό είναι ίσως αναπόφευκτο αφού είναι δεδομένη η συμμετοχή των καθεστωτικών παρατάξεων οι οποίες προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα πραγματικά προβλήματα, αφού αναλώνονται σε θέματα όπως το αν θα χαθεί η εξεταστική ή το ποιος διέγραψε φοιτητές πριν πέντε χρόνια.

Αυτό που πιστεύουμε πως είναι σημαντικό σε ένα κίνημα είναι να έχει αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά και να αναδεικνύει την ισοτιμία όλων στη λήψη των αποφάσεων. Δε βλέπουμε την αμεσοδημοκρατία απλά σαν ένα μέσο για την επίτευξη των στόχων μας, αλλά και σαν μόρφή οργάνωσης του κινήματος η οποία μπορεί να το κάνει να πάρει και άλλα χαρακτηριστικά. Και βέβαια δε θεωρούμε ότι η γενική συνέλευση πρέπει να είναι ο ‘’ιμάντας’’ για να περάσει η ‘’σωστή’’ πολιτική γραμμή της κάθε οργάνωσης. Απλά, ή είσαι με την άμεση δημοκρατία και την εφαρμόζεις στην πράξη ή απλά δημιουργείς εντυπώσεις.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

 

0 comments so far.

Something to say?