Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ, ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών

Η σύγκρουση του φοιτητικού κινήματος με τις κυβερνητικές αποφάσεις κλιμακώνεται πλέον ακόμα περισσότερο, μετά την κατάθεση του νέου νόμου-πλαισίου στη βουλή. Η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τη γενικευμένη αναταραχή στο χώρο της παιδείας, για τις 300 και πλέον σχολές που βρίσκονται υπό κατάληψη, τα μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να καταθέσει το νέο νόμο-πλαίσιο για ψήφιση στη βουλή. Με περίσσεια αλλαζονεία, η κυβέρνηση δηλώνει ότι ο διάλογος τελείωσε και η κοινωνία είναι πλέον ώριμη να δεχτεί τις μεταρρυθμίσεις. Η αλήθεια είναι πως το φοιτητικό κίνημα δε συμμετείχε ποτέ σε κανέναν διάλογο μαζί τους, γιατί διάλεξε απ’ την αρχή το δρόμο της ολικής ρήξης, δεν ήταν δυνατόν να διαπραγματευτούμε τα κεκτημένα μας. Το κίνημα απαντάει με τη δράση του, με τις καταλήψεις, με τις μαζικότατες πορείες(με αποκορύφωμα την πανελλαδική πορεία της περασμένης Πέμπτης) μπροστά στις οποίες το μόνο που έχει να αντιτάξει η κυβέρνηση είναι η καταστολή. Τολμούν και μιλούν ακόμη για μειοψηφίες, ενώ οι περισσότερες σχολές είναι κατηλειμμένες, επιλέγουν τη μετωπική σύγκρουση και οφείλουμε να απαντήσουμε με την κλιμάκωση και τη συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την τελική νίκη.

Ο νέος νόμος-πλαίσιο έρχεται να επιφέρει εντατικοποίηση του ρυθμού των σπουδών μας. Προβλέπει αποπομπή από το φοιτητικό σώμα μετά από 2ν έτη σπουδών. Αλυσίδες μαθημάτων, δηλαδή δεν θα ‘χεις το δικαίωμα να δώσεις κάποιο μάθημα αν δεν έχεις περάσει μάθημα κατώτερου εξαμήνου το οποίο συνδέεται με αυτό. Επίσης, ορίζεται αυστηρά ότι οι εξεταστικές περίοδοι είναι 3, καταργούνται οι πτυχιακές εξετάσεις. Η εντατικοποίηση του ρυθμού των σπουδών στοχεύει στη συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου μας και της συνδικαλιστικής δράσης μέσα και έξω απ’ το πανεπιστήμιο. Σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων, ορίζεται η διάρκεια του εξαμήνου αυστηρά σε 13 εβδομάδες, αν δεν συμπληρωθούν το εξάμηνο χάνεται. Επίσης εισάγεται μάνατζερ στα πανεπιστήμια, ο οποίος έχει βαφτιστεί γραμματέας, και είναι υπεύθυνος για οικονομικά κυρίως θέματα. Αυτό σε συνδυασμό με το τετραετές αναπτυξιακό πλάνο που θα συντάσσει κάθε ίδρυμα, οδηγεί στην επιχειρηματικοποίηση των πανεπιστημίων. Τέλος, επιχειρείται με το νέο νόμο-πλαίσιο ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας του ασύλου. Το άσυλο θα προστατεύει πλέον μόνο τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και μόνο σε χώρους εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου. Η άρση του θα γίνεται πλέον με απλή πλειοψηφία του πρυτανικού συμβουλίου. Το άσυλο έχει καταγραφεί στη συνείδηση της κοινωνίας ως χώρος όπου καταφεύγουν κοινωνικά κινήματα για να προστατεύονται από την κρατική καταστολή. Κατοχυρώθηκε από τους κοινωνικούς αγώνες και δε θεσμοθετήθηκε για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Όλα τα παραπάνω μέτρα εντάσσονται στη μεθοδευμένη επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του χώρου της εκπαίδευσης, αποτελούν μέρος της γενικευμένης επίθεσης στα κοινωνικά κεκτημένα και έχουν στόχο τη φίμωση κάθε φωνής αντίθετης απ’ αυτήν της κυρίαρχης ιδεολογίας, με την κατάργηση του ασύλου, και τη δημιουργία εργαζομένων πειθήνιων και υποταγμένων, χωρίς την ικανότητα να μπορούν να διεκδικήσουν.

Μιά πρώτη απάντηση για το ποιά θα είναι η συνέχεια του φοιτητικού κινήματος δόθηκε την περασμένη Πέμπτη στην πανελλαδική πορεία στην Αθήνα. Ήταν η μεγαλύτερη πορεία από την αρχή των κινητοποιήσεων, αφού συγκέντρωσε γύρω στις 30.000 κόσμο. Δεν υπάρχει πλέον άλλος δρόμος απ’ αυτόν της κλιμάκωσης και συνέχισης μέχρι τη νίκη. Μπροστά σε αυτήν τη μαζικότατη πορεία, το κράτος επέλεξε την καταστολή για να τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα. Δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ ακολουθούσαν την πορεία μέχρι το Πολυτεχνείο, όπου έριξαν πάρα πολλά δακρυγόνα μέσα στο χώρο του ασύλου. Θέλησαν να δείξουν μ’ αυτόν τον τρόπο ποια θα είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών κινημάτων από ‘δω και πέρα, με τις νέες ρυθμίσεις για το άσυλο. Εδώ πρέπει να δούμε και την ολιγωρία από μεριά μας στην περιφρούρηση του ασύλου, αφού δεν έγινε αυτό που είχε γίνει στην προηγούμενη πανελλαδική πορεία, όπου είχε μείνει πολύς κόσμος έξω απ’ το χώρο για να εμποδίσει τη δράση των κατασταλτικών δυνάμεων.

Μπροστά στη Βουλή είχαν στηθεί ως συνήθως δυνάμεις καταστολής για να εμποδίσουν την πορεία. Έγιναν και πάλι συγκρούσεις, αφού το φοιτητικό κίνημα έχει επιλέξει την πολιτική βία στο δρόμο ως μέσο πάλης, αμφισβητώντας έμπρακτα την αστική νομιμότητα. Στην προσπάθεια ενός συναδέλφου μας να προστατέψει το μπλοκ από την επίθεση της αστυνομίας, συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από τα ΜΑΤ. Βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο κρατούμενος και έχει 4 κατηγορίες, ένα κακούργημα και τρία πλημμελήματα. Αργότερα και μετά το τέλος της πορείας έγινε πορεία αλληλεγγύης στον συλληφθέντα φοιτητή στην αστυνομική διεύθυνση, η οποία χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής απρόκλητα και διαλύθηκε. Εκεί συνέλαβαν ακόμη έναν συνάδελφό μας, ο οποίος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Μπροστά στην κρατική καταστολή, το κίνημα θα απαντήσει με την κλιμάκωση του αγώνα και την έμπρακτη αλληλεγγύη στους διωκόμενους φοιτητές.

Συνεχιζόμενη είναι και η προσπάθεια από τα ΜΜΕ της ποινικοποίησης ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου, αφού μιλάνε συνεχώς για κουκουλοφόρους και αντιεξουσιαστές που παρεισφρύουν στις πορείες, σαν να είναι κάτι εξωκοινωνικό και εξωφοιτητικό. Ο συνάδελφος που συνελήφθη στις συγκρούσεις μπροστα στη Βουλή ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο, είναι γνωστός στα Γιάννενα για τη συνδικαλιστική δράση του και συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος.

Τέλος, θα πρέπει να προχωρήσουμε και να κοινωνικοποιήσουμε τον αγώνα μας έξω απ’ τα όρια του πανεπιστημίου. Ήδη έχουν παρθεί αποφάσεις για δράσεις έξω απ’ το πανεπιστήμιο, όπως μοίρασμα κειμένων σε σχολεία, εργοστάσια και άλλους χώρους, κλείσιμο δρόμων με σκοπό την πληροφόρηση της κοινωνίας για τον αγώνα μας από εμάς τους ίδιους, μην αφήνοντας την πληροφόρηση μονοπώλιο στα χέρια των ΜΜΕ. Να στηρίξουμε όλοι τέτοιες δράσεις και οργανώνοντας μέσα στα συντονιστικά και έμπρακτα συμμετέχοντας.

-Η αντίσταση στη γενικευμένη επίθεση κράτους-κεφαλαίου περνάει μέσα από την υπεράσπιση των κοινωνικών κεκτημένων.

-Συνεχίζουμε μαζικά,δυναμικά,αδιαμεσολάβητα.

-Αλληλεγγύη στον συλληφθέντα φοιτητή και σ’ όλους τους διωκόμενους φοιτητές.

-ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΦΟΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών πραγματοποιεί ανοιχτές

Συνελεύσεις κάθε Σάββατο στις 5.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο Προκατ.

 

0 comments so far.

Something to say?