Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης

Ή ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ, Ή ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ

By Αυτόνομη Πρωτοβουλία Φοιτητών
Την Πέμπτη 8-3, στο μεγαλύτερο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο των τελευταίων δεκαετιών με πάνω από 40.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, το κράτος αποφάσισε να απαντήσει με ωμή βία και καταστολή. Την ίδια ώρα που 40.000 άνθρωποι διαδήλωναν στο κέντρο της Αθήνας και έξω απ’ το κτίριο της Βουλής ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, μέσα στο κτίριο η μειοψηφία των 164 βουλευτών της κυβέρνησης ψήφιζε υπέρ του νομοσχεδίου. Ένα νομοσχέδιο που επιβάλει το πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων και εντατικοποιεί το ρυθμό σπουδών μας, καταργεί τα δωρεάν συγγράμματα, περιορίζει το άσυλο και επιβάλλει την επιχειρηματικοποιήση του πανεπιστημίου προετοιμάζοντας το έδαφος για τα ιδιωτικά.

Η αντιμετώπιση του φοιτητικού κινήματος από την αρχή των κινητοποιήσεων τον περασμένο Μάη από την κυβέρνηση είναι η καταστολή και η ωμή αστυνομική βία. Μέσα από το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί σε κάθε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, το οποίο καλλιεργούν και τα ΜΜΕ, με εκατοντάδες διμοιρίες ένστολων αστυνομικών να ακολουθούν τις πορείες και ενίοτε να τις χτυπούν και να τις διαλύουν, πιστεύει η κυβέρνηση πως θα τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημα. Η απάντησή μας έρχεται μέσα από τη μαζικοποίηση του κινήματος, όπως φάνηκε και από την μαζικότατη πορεία της Πέμπτης, ημέρα ψήφισης του νέου νόμου-πλαισίου στη Βουλή. Η πορεία συγκέντρωσε 40.000 κόσμο και ήταν η μαζικότερη των τελευταίων δεκαετιών. Κλίμα αστυνομοκρατίας για άλλη μια φορά στο κέντρο της Αθήνας, με εκατοντάδες ματάδες να στέκονται προκλητικά κατά μήκος της πορείας. Μπροστά στη Βουλή απ’ όπου αποφασίζει να περάσει η πορεία υπάρχουν παρατεταγμένες πολλές διμοιρίες ΜΑΤ που απαγορεύουν στους φοιτητές να διαδηλώσουν τα αιτήματά τους. Η αστυνομία είχε διαταγή να διαλύσει την πορεία, όπως παραδέχονται αργότερα και διάφοροι αξιωματούχοι. Οι δυνάμεις καταστολής πνίγουν κυριολεκτικά την πορεία στα χημικά και την διαλύουν σε πολλά κομμάτια. Χτυπούν ανελέητα φοιτητές και φοιτήτριες, πολλοί απ’ τους οποίους καταλήγουν στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία του σωματείου εργαζομένων του ερυθρού σταυρού: ΄΄...Κατά τη διάρκεια της εφημερίας του Νοσοκομείου μας γίναμε όλοι μάρτυρες της τραγικής αυτής και αιματοβαμμένης επίθεσης, όταν 30 και πλέον τραυματίες προσήλθαν με τραύματα στον αυχένα και στο κεφάλι στα επείγοντα. Το είδος των χτυπημάτων και η σοβαρότητα των κακώσεων που υπέστησαν αποδεικνύει ότι πρόκειται για μεθοδευμένη δολοφονική επίθεση ενάντια στον καθένα που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, για δημόσια και δωρεάν παιδεία...΄΄. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων συλλαμβάνονται επίσης και 61 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και 2 συμφοιτητές-συναγωνιστές μας από την Ξάνθη, ο Παναγιώτης Μουσταφέλλος και ο Γιάννης Καρδουλάκης, στην προσπάθειά τους να περιφρουρήσουν τα φοιτητικά μπλοκ από τις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής. Στους 52 από αυτούς αποδίδονται κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και στους άλλους 9 σε βαθμό κακουργήματος.

Στόχος όλων των παραπάνω είναι η τρομοκράτηση όχι μόνο του φοιτητικού κινήματος, αλλά και όλων όσοι αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Εμείς απαντάμε με τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μας, μέχρι την απόσυρση του νέου νόμου-πλαισίου. Καλούμε και όλη την υπόλοιπη κοινωνία να στηρίξει το δίκαιο αγώνα μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

-Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ
-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΑ
-ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Β.ΣΤΕΡΓΙΟΥ
-ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 8 ΜΑΡΤΗ
-ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.Φ. ΞΑΝΘΗΣ
 

0 comments so far.

Something to say?